02 липня працівники управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики обласної державної адміністрації взяли участь у нараді Міністерства культури та інформаційної політики України щодо обговорення питань, пов'язаних з впровадженням програмного забезпечення для Реєстру базової мережі закладів культури.

  Учасниками пілотного проєкту стали 2 області - Вінницька та Київська, які наразі, готові до впровадження нових технологій та виявляють активну участь у культурних ініціативах. Завдяки цьому Вінниччина отримала можливість першими протестувати та інтегрувати в роботу програмне забезпечення для Реєстру базової мережі закладів культури.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: годину патріотичної поезії «У поезії живе людина» з Діаною Переймою, майстер-класи «Квітка семибарвиця» у межах роботи дитячого куточка «Пізнайко» та «Кавовий живопис» із художницею Наталією Дерлицею для учнів приватної гімназії «Артинов», тренінги «Дія. Державні послуги. Гід з державних послуг» та «Дія. Документи. Освіта» для жінок і дівчат безпечного простору «Затишно Space» спільно Благодійним фондом «Схід SOS», інформаційну годину «Європейська та євроатлантична інтеграція України», психологічний тренінг «Як коректно сказати – ні» та арттерапія психологині Світлани Пиріжок, виїзну культурно-мистецьку акцію «У центрі Всесвіту – дитина».

  Для користувачів бібліотеки організовано: майстер-класи «Вузликовий браслет» та виготовлення брошки в техніці валяння «Польова ромашка» із майстринею Олександрою Вдовиченко, клуб з особистісного розвитку «Відродження», зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, гурток з оздоровчих практик «Активне довголіття», годину дозвілля «Бібліоспіви».

  Упродовж тижня діяли книжкові виставки: «Вирій життя у творчості» до 220 річчя від дня народження Жорж Санд, виставка-ювілей «Зоря, яку вимріяв Володимир Рабенчук» до 80-річчя від дня народження поета, журналіста, заслуженого працівника культури України, виставка однієї книги «Мистецтво жити» А. Воробйова в межах роботи інформаційного центру для осіб з інвалідністю «INVA-INFORM».

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: книжкову виставку «Феміністка мимоволі» з нагоди ювілею французької новелістки та загадкової феміністки Жорж Санд, представлено книгу «Доставка щастя: шлях до прибутку, задоволення та мрії» Тоні Шей, перегляд книг та журналів для учасників пришкільного літнього табору приватного ліцею «Артинов-Дельфін», онлайн-інформування про книги для літнього читання в рубриці бібліотечний сет.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї триває робота виставок «України щит», бієнале художнього текстилю юних авторів «Нащадки величної спадщини. Символічна мова Кобзаря», виставки дитячого малюнка за результатами обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва «Шлях до Перемоги», «Еней» – невідзнятий кадр», «Микола Битинський – український патріот, геральдист, митець».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. До відокремленого підрозділу музею «Музею Мужніх» надійшло 11 предметів.

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися: інтерактивні екскурсії «Мамонт Вінні та його друзі. Подорож у далеке минуле», «Археологічні мандри: урок виживання».

Вінницький обласний художній музей

  Упродовж тижня проведено: заняття студії музейного копіювання «Copy-art» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, мистецьку програму «Літо в музеї» для відвідувачів міського дитячого табору «Зірочка».

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 5 виставок: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах»«, «Весільний обряд Поділля», «Світ глиняних витворів».

 Вінницький обласний центр народної творчості

  03 липня проведено майстер-клас з традиційної вишивки за участю Наталі Шпак-Косаківської.

  04 липня відбулася зустріч із переселенцями Вінницького територіального центру соціального обслуговування та проведено екскурсію по експозиції виставки «Традиція рогозоплетіння житиме» зразкової аматорської студії рогозоплетіння с. Щітки КЗ «Вінницька централізована система».

  03 липня відбулося відкриття персональної виставки Оксани Городинської - художниці, майстрині народної творчості, директора Могилів-Подільського Центра народної творчості.

  05 липня відбувся майстер-клас з виплітання українського віночка за участі Тетяни Байгушової, керівника творчої майстерні «Хуторяночка» с. Вінницькі Хутори КЗ «Вінницька централізована клубна система» у Вінницькому обласному центрі народної творчості.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  03 липня відбулася презентація поетичної збірки «Дует палітри та нот» Богдана Коваля на базі Львівської бібліотеки УТОС.

  05 липня проведено показ художнього фільму «Стоп. Земля» у МЦ «Квадрат» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!»

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Гусеня», «Коти-біженці» у закладах дошкільної освіти м. Вінниця та с. Агрономічне. На стаціонарній сцені театру здійснено показ пригодницької казки «Ведмежатко Рім-Тім-Ті» та представлено спектакль за мотивом української народної казки «Котик та Півник».

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Упродовж тижня в клубних закладах області проведено культурно-мистецькі заходи: творчий проект «Скринька ідей - для творчих дітей» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», творче заняття з плетіння виробів бісером «Прикраси з бісеру» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», розважальний захід для дітей та підлітків «Казкове літо» у КЗ «Самгородський центр культури і дозвілля», традиційний хліборобський обряд «Зажинки» у КУ «Центр культури та дозвілля Ободівської сільської ради».

  Відбулися благодійні концерти на підтримку воїнів-земляків ЗСУ у с. Нетребівка КЗ «Центр культури і дозвілля Томашпільської ТГ», с. Гнатків КЗ «Центр культури і дозвілля Томашпільської ТГ» та благодійний ярмарок у КЗ «Центр культури і дозвілля Самгородської сільської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 4 нових виставки: «Порцелянова краса» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Мальовничі пейзажі Бершадщини» (Бершадський краєзнавчий музей), «Скарбничка спадку» (музей історії та етнографії сіл Мурафської сільської ради, с. Пеньківка Жмеринського району), «Поташня чарунка Поділля» (музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с. Поташня Гайсинського району).

  До Дня родини в історичному музеї ім. В. Порика проведено майстер-класи «І на тім рушничкові…» із ткацтва для дітей та підлітків та з розпису гільз у музеї АТО м. Гайсин.

  03 липня у музеї історії та етнографії Немирівщини відбулися телезйомки «Загублений світ» проєкту телеканалу 2+2.

  В Ободівському краєзнавчому музеї» оголошено результати конкурсу грантів від БФ «МХП – громаді» «Час діяти, Україно!», де проект «Організація простору «Кімната Життя» внесений у перелік переможців. Реалізація проекту прогнозується до 1 жовтня 2024 р.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  Упродовж тижня проведено культурно-мистецькі заходи: зустріч із Віктором Крупкою - поетом, членом Національної спілки письменників України, доцентом кафедри української літератури Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, автором кількох поетичних та прозових збірок у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради, зустріч із Зінаїдою Луценко - письменницею, філологом, психологом, майстрем народних промислів, авторкою книги «Необдумана Міловиця» у Тульчинській публічній бібліотеці, зустріч представників територіальної громади та мобільної групи Центру соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства у Бершадській публічній бібліотеці Бершадської міської ради, вуличний проєкт «Бібліопісочниця» у Іллінецькій міській бібліотеці, акцію «Бібліотека просто неба» та виставку літературних новинок «Калейдоскоп книжкових мудрацій» у КЗ «Тростянецька СПБ», захід «Дерево на вітрі» з психосоціальної підтримки від Товариства Червоного Хреста України у Іллінецькій ММБ, майстер-класи з виготовлення дідухів у КЗ «Липовецька публічна бібліотека» та «Яблучна сова» у центральній бібліотеці м. Ладижин.

  До 80-річчя від дня народження письменника, поета, прозаїка, драматурга та публіциста Володимира Семеновича Рабенчука відбулися виставка-ювілей «Поет, прозаїк, публіцист і кінодраматург» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», виставка-портрет «Поетична палітра Володимира Рабенчука» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», бібліографічне досьє «Володимир Рабенчук: «Письменник – то служитель Бога»« у Гайсинська центральна бібліотека.

  До Дня архітектури України проведено книжкові виставки «Архітектурні перлини України» у центральній бібліотеці м. Ладижин та «Архітектурна слава України» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», виставку-мандрівку «Перлини архітектурної спадщини» у Барській публічній бібліотеці, виставку-подорож «Обереги історичної спадщини» у КЗ «Публiчна бiблiотека» Літинської селищної ради, віртуальну виставку «Скарбниця архітектури» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради.

  У рамках загальнобібліотечного проєкту Бершадської публічної бібліотеки Бершадської міської ради «Коли хати ще говорили» підготовлено відеопрезентацію «Добра річ, коли в хаті піч» та «Значення порогу в українській хаті», здійснено екскурсію по етно-хатах свого села, а також, переглянуто відеоролик «Пісенне джерело Війтівчанки» онлайн-проєкту «Світлописи минулих літ».