10 липня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Подорож з «Українсько-єврейською зустріччю» від давнини до 1939 року». Ця міжнародна мистецька акція розповідає про історичні етапи співпраці та взаємодії українців та євреїв. Експозиція висвітлює багатогранні стосунки між двома народами, які співіснують на українських землях понад тисячоліття. Це історія мирного співіснування та культурного обміну.

  Виставку підготувала громадська організація «Українсько-Єврейська Зустріч» за підтримки уряду Канади. Її авторкою та кураторкою є Алті Родал, історикиня та письменниця.

  В експозиції виставки представлені світлини, тексти та карти, які розповідають про спільну історію українців та євреїв.

  10 липня відбулося відкриття виставки «Чуєш, голубко?», де презентовано творчість двох визначних українських митців – Олексія Степового і Таї Левченко у Вінницькому обласному художньому музеї.

  11 липня презентовано відкриття виставки «Малюнок на склі з колекції Віктора Косаківського» у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.

На виставці представлено дивовижні роботи майстра: «Вазон», «Амур», «Подільські писанки» та роботи матері Віктора Афанасійовича Софії Жмурко, зокрема малюнки: «Дівчинка годує гуси», «Закохані», «Чорногуз» та інші (І пол. 50-х років ХХ ст.), а також творчість студентів митця. Виставку доповнюють вишиті сорочки і фотографії з родинної колекції Косаківських.  

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: майстер-класи «Кавун» із валяння для учнів приватної гімназії «Артинов», «Іграшка-антистрес», «Бісероплетіння» для ВПО Центру «ЯМаріуполь. Вінниця», інформаційно-просвітницький захід «Українська Державність – шлях крізь віки» до Дня Української Державності.

  Для користувачів бібліотеки організовано: клуб з особистісного розвитку «Відродження», тренінг «Фішки мобільної фотозйомки» для жінок і дівчат безпечного простору «Затишно space» спільно Благодійним фондом «Схід SOS».

  Упродовж тижня діяли книжкові виставки: «Літературний дотик. Класики польської прози», «Світ рибалки» до Дня рибалки, виставка-історія «День Української Державності – надбання тисячоліть» та виставка-подія «Шлях до Української Державності» до Дня Української Державності.

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  10 липня відбулося онлайн-інформування про конкурс «Digital Art зі ШІ», що організовує Портал Експеримент на онлайн-платформі для творчих проектів, який дає можливість учасникам продемонструвати свою креативність та майстерність у створенні digital art за допомогою штучного інтелекту.

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: майстер-клас «Стиглі вишні» у ГЦ «Простір дружній до дітей, молоді та їх сімей», виставку книг «Про великих і малих родичів Багіри» для наймолодших читачів бібліотеки, онлай-підбірку книг для літнього читання для підлітків, книжкову виставку-персоналії «Поет і дисидент Ігор Калинець» з нагоди 85-річного ювілею відомого українського письменника Ігоря Калинця.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї триває робота виставок «України щит», виставка дитячого малюнка за результатами обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва «Шлях до Перемоги», «Еней» – невідзнятий кадр», «Микола Битинський – український патріот, геральдист, митець».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. До Музею Мужніх надійшло 12 предметів.

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися: пішохідна екскурсія «Мистецькі історії вінницьких вулиць» та інтерактивна екскурсія «Гардарикі - країна міст».

Вінницький обласний художній музей

Упродовж тижня проведено: заняття студії музейного копіювання «Copy-art» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, мистецьку програму «Літо в музеї» для учнів молодшого шкільного віку.

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 5 виставок: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах»«, «Весільний обряд Поділля», «Світ глиняних витворів».

Вінницький обласний центр народної творчості

  08 липня проведено творчу зустріч із дітьми літнього табору відпочинку Вінницького приватного ліцею «Амадея». В ході зустрічі діти ознайомилися із експозицією виставки «Традиція рогозоплетіння житиме» зразкової аматорської студії рогозоплетіння с. Щітки Вінницької ТГ.

  10 липня відбувся майстер-клас з традиційної вишивки за участю ЗМНТУ Шпак-Косаківської Наталі.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  12 липня проведено показ художнього фільму «Толока» у МЦ «Квадрат» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!»

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Гусеня», «Веселі ведмежата», «Таємничий гіпопотам» у закладах дошкільної освіти м. Вінниці.

  На стаціонарній сцені театру здійснено показ комедії за мотивом української народної казки «Наш веселий Колобок» та спектакль «A Mouse And The Pink Ribbon» або «Мишка та рожева стрічка».

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Упродовж тижня в клубних закладах області проведено культурно-мистецькі заходи: проект талантів «Покажи себе» та благодійний тематичний захід «Держава твориться перемогами» присвячений Дню Державності у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», майстер-клас з виготовлення силянки та виставку робіт з випалювання по тканині у КЗ «Будинок культури Хмільницької міської ради», відеосюжети «Буде хліб, буде життя» у КУ «Центр культури і дозвілля Ободівської сільської ради» та про традиційні українські страви «Годзя по-рахнянськи» у КЗ «Міський будинок культури м. Гайсин».

  Відбулися благодійні концерти та акції на підтримку ЗСУ у КЗ «Центр культур і дозвілля Томашпільської селищної ради», КЗ «Тростянецький селищний Центр культури і дозвілля», КЗ «Центр культур і дозвілля Погребищенської міської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 3 виставки: до 150-ї річниці з дня народження міста Козятин та 20-річчя відкриття музею історії міста Козятин «Це моя земля, це моя журба, це моя любов» (музей історії м. Козятин), «Козацька держава – постаті, надбання» (історичний музей ім. В. Порика), до дня загибелі Миколи Буянова «Свобода не знає кордонів» (історико-краєзнавчий музей Поділля,               м. Могилів-Подільський).

  Відбувся онлайн-тренінг «Зміцнення соціальної згуртованості громад через події, розвиток туристичної привабливості та підприємництва» у ГО «АНТС» у рамках програми сприяння громадській активності «Долучайся!».

  У музеї історії с. Кармалюкове проведено квест «Шукаючи скарби Кармалюка».

  До Дня Української Державності в історичному музеї ім. В. Порика (с. Порик Хмільницького району) відбулася інтерактивна вікторина для дітей «З джерел землі отчої, народні та державні символи України».

  Упродовж тижня в музейних закладах області проведено майстер-класи: з плетіння дідухів у краєзнавчому музеї с. Ольгопіль (Гайсинський район), «Млин – як символ України» у історичному музеї ім. В. Порика (с. Порик Хмільницького району), ліплення з глини у краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  Упродовж тижня проведено культурно-мистецькі заходи: друге засідання літературно-мистецького об’єднання «Вишиванка» у Бершадській публічній бібліотеці Бершадської міської ради, засідання клубу «Теплий дім. Дружні зустрічі», де презентовано книгу Тетяни Корсунської «Моє прізвище Бронштейн» у Публічній бібліотеці Тульчинської міської ради, засідання мовного клубу «Українська – мова вільних людей» та презентацію книги сучасної поетеси, заслуженої журналістки України Тамари Хрущ «У вінку терновім Україна» у Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці Іллінецької міської ради, віртуальну інформаційну годину «Ментальне здоров’я: як подбати про себе?» у Гайсинській центральній бібліотеці, бібліотечну літературну годину «Книжковий дивосвіт Ігоря Калинця» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», виставку-портрет «Дивосвіт Ігоря Калинця» до 85-річного ювілею Ігоря Мироновича Калинця, видатного українського поета, прозаїка, громадського діяча у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», книжкову виставку-приманку «Бібліоліто» та бібліопікнік «Плюшева радість» у Капустянській бібліотеці-філії Тростянецької ТГ, літню акцію «Читай дитино!» у Василівській сільській бібліотеці-філії Іллінецької ММБ, бібліовікторину «Про все на світі» у Рівській бібліотеці-філії Жмеринської ТГ, виставку «Світ періодики» у Публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради.

  У бібліотеках Кунківської громади відбулися книжкові виставки: «Роман по-українськи», «Читайте залюбки», «Завжди знайдеться діло для рученят умілих».

  Крушинівська сільська бібліотека Бершадської ТГ долучилася до загальнобібліотечного проекту «Коли хати ще говорили» та провела для дітей етнодень «Піч, як мати у сім'ї».

  У КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» діє програма літніх читань «Літо з книгою» та проведено голосні читання «Я відкриваю двері в літо, а серце книгою зігріте».

  До Всесвітнього дня шоколаду в Барській публічній бібліотеці презентовано бібліотечну виставку-калейдоскоп «Що ви знаєте про шоколад?».

  Відбувся другий тренінг у межах впровадження проєкту програми «Життєстійкість». Проєкт реалізується Міністерством соціальної політики України і є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Першої леді Олени Зеленської у КУ «Центр надання соціальних послуг» Томашпільської селищної ради.

  У бібліотеці-філії села Думенки Хмільницької ТГ проведено годину творчості «Моя щаслива родина!» та фотовиставку-діалог «Про що розповідає сімейний альбом» в межах проєкту «Мій край, моя родина у старих світлинах» у бібліотеці-філії с. Горишківка Томашпільської ТГ.

  КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» виграла міні-грант «Професійне зростання» від ГО «Ми – Вінничани», в результаті фонд бібліотеки поповнився 43 примірниками книг.

  В Центрі активності громадян Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки проведено IV захід «Вгадай, яка тварина» з психосоціальної підтримки дітей від Товариства Червоного Хреста України.