15 липня відбулося урочисте підняття прапора з нагоди відзначення Дня Української Державності на Замковій Горі в м. Вінниця за участі керівництва області, міста, військовослужбовців Збройних Сил України та курсантів Національної академії Національної гвардії України.

  19 липня начальник Ольга Дернова, працівники управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики обласної військової адміністрації та директор Вінницького обласного центру культури «Щедрик» Наталя Сентемон взяли участь у форумі «Українська нематеріальна культурна спадщина. Проєкти та ініціативи розвитку і популяризації традицій» на тему «Важливість збереження та популяризація елементів НКС в умовах сьогодення» на Європейській площі м. Вінниця ініційованому Департаментом культури Вінницької міської Ради.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: відкрита лекція «Соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» Ірини Білоус, кандидата юридичних наук, доцента кафедри права ВТЕІ ДТЕУ, адвоката, волонтера Вінницького аналітично-просвітницького центру «Ветеранський простір» до Дня Української Державності, виїзну культурно-мистецьку акцію «У центрі Всесвіту – дитина» у оздоровчому центрі для переселенців «Я Маріуполь. Родина», майстер-класи: «Усе підвладно руці майстра» «Павучок» в рамках роботи студії творчості для учнів приватного ліцею «Артинов», «Нейографіки» в межах засідання клубу «Зустріч», «Листівка «Подих літа» - техніка трафаретів», «Маки» в техніці вовняного живопису - майстриня Олександра Вдовиченко.

  З 15 по 18 липня відбувся 4-денний курс з медіаграмотності для людей старшого віку, організований у межах проєкту «Fit in Fakten».

  Для користувачів бібліотеки організовано: клуб з особистісного розвитку «Відродження», заняття з навчання користування тифлокомплексом у межах роботи інформаційного центру для осіб з інвалідністю «INVA-INFORM», тренінги «Медіаграмотність. Fit in Facten» та «Добірка корисних мобільних додатків» для жінок і дівчат безпечного простору «Затишно space» спільно Благодійним фондом «Схід SOS», гурток з оздоровчих практик «Активне довголіття», година дозвілля «Бібліоспіви».

Упродовж тижня діяли книжкові виставки: виставка-дата «Декларація про державний суверенітет об’єднала українців», виставка-гербарій «Лікарські рослини нашого краю», перегляд літератури «Декларація про державний суверенітет України – визначальний крок до Української Держави» до прийняття Декларації про державний суверенітет.

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  15 липня відбувся поетичний флешмоб «Живи, Україно, живи для краси, для сили, для правди, для волі!» до Дня Державності України, яке було запроваджено на честь Дня Хрещення Київської Русі-України та символізує багатовікову історію української державності, починаючи від заснування Київської Русі та Хрещення України-Русі в 988 році.

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: виставку книг «Писав, як жив, жив, як писав», що присвячена 125-річному ювілею Ернеста Гемінґвея - одного з найвизначніших письменників ХХ століття, лауреата Нобелівської премії з літератури, літературний круїз «Цей дивовижний світ пригод» для табірців приватного ліцею «Артинов», онлай-підбірку книг для літнього читання в рубриці бібліотечний сет, онлай-знайомство з книгою «Витончене мистецтво забивати на все» нонфікшн Марка Менсона про шлях до успіху і щастя в рубриці чудодійна сила книготерапії.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї триває робота виставок «України щит», виставка дитячого малюнка за результатами обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва «Шлях до Перемоги», «Еней» – невідзнятий кадр», «Микола Битинський – український патріот, геральдист, митець», «Подорож із «Українсько-єврейською зустріччю».

  15 липня проведено виставку «Герої Не вмирають» та лекцію на тему «Становлення української державності: історичний екскурс».

  17 липня до Дня Української Державності проведено тематичну екскурсію виставки «Микола Битинський – український патріот, геральдист, митець» для курсантів Харківського університету внутрішніх справ.

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. До Музею Мужніх надійшло 19 предметів.

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися: пішохідна екскурсія «Фортифікаційні споруди Вінниччини» та майстер-клас «Малюнок на склі» Віктора Косаківського.

Вінницький обласний художній музей

  15 липня проведено мистецьку програму «Тисячолітній спадок Української Державності» до Дня Державності України для студентів та школярів.

  17 липня відбулося відкриття виставки «Подільський пейзаж у фотографіях Валерія Панкоші» художника, фотомитця, поета Валерія Панкоші.

  Упродовж тижня проведено: заняття студії музейного копіювання «Copy-art» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки.

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Упродовж тижня працювали 6 виставок: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах», «Весільний обряд Поділля», «Світ глиняних витворів», «Трипілля без меж та кордонів».

Вінницький обласний центр народної творчості

  17 липня проведено майстер-класи з традиційної вишивки за участю ЗМНТУ Шпак-Косаківської Наталі та з гончарства для дітей із Томашпільської територіальної громади, в рамках Проекту для школярів «Знайди себе», який реалізується в рамках діяльності Міжнародного координаційного гуманітарного штабу.

  20 липня відбувся Етновікенд «Заплетемо рогозу» у с. Щітки Вінницької міської ТГ. Учасниками заходу стали 15 майстрів з різних видів народного мистецтва, 4 творчих колективів, а також представлена виставка народного мистецтва елементів НКС.

  З 15 по 20 липня підготовлено та розміщено в соціальних мережах фоторепортажі: участь зразкового аматорського хореографічного колективу «Радість» с. Буди Тростянецької селищної ради у Міжнародному фестивалі-конкурсі «Hit the Nalents» у м. Львові. (Гран-прі); майстер-клас з гончарства та Етновікенду «Заплетемо рогозу».

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  15 липня – відбувся тематичний захід з показом художнього фільму «Захар Беркут» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» до Дня Української Державності для курсантів Національної академії Національної гвардії України.

  17 липня проведено тренінг «Перша до медична допомога» від викладача ВМНУ                        ім.  М. Пирогова Наталії Гуменюк на Базі підприємства УТОС.

  18 липня відбувся показ художнього фільму «Наші котики» у МЦ «Квадрат» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!».

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  16 липня проведено урочистості до Дня Української Державності у КУ «Центр культури і дозвілля Ободівської сільської ради», дитячий проект «Скринька ідей для творчих дітей» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради».

  17 липня відбувся проект талантів «Покажи себе» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради».

  Упродовж тижня в клубних закладах області проведено благодійний концерт на підтримку ЗСУ у КЗ «Брацлавський центр культури і дозвілля» та благодійну акцію «Повертайся живим» у КЗ «Липовецький міський будинок культури».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 19 нових виставок: «Гопчиські пейзажі» (Музей історії                  с. Гопчиця); «Духовні цінності українського народу» (Музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с. Поташня); «Ми з України» до Дня Української Державності (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк); «Вічне джерело духовності і «Вони прославили наш край» до 175-річчя з дня народження Олени Пчілки (Історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський); фотовиставка: «Християнство на зламі тисячоліть» до Дня хрещення Київської Русі-України, виставки-продажі робіт художників Сергія Мазуренка «Дивовижна краса природи» і Петра Драговенка «Мальовничі пейзажі Бершадщини», авторських ляльок «Берегиня роду українського» майстрині Наталії Рибак (Бершадський краєзнавчий музей); «Тернистий шлях державотворення» (Міський краєзнавчий музей Гайсинщини); фоторобіт «Подільські краєвиди. Фотоетюди Світлани Кузнецової» (Історичний музей м. Хмільник); військових артефактів «Артефакти незламності», старовинних предметів побуту «Мамина світлиця», робіт самобутніх художників Шаргородщини «Рукотворні скарби Шаргородщини» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва); «Вони віддали своє життя за Україну», «Хмільниччани – борці за незалежність України», «Козацька держава – постаті, надбання» (Історичний музей імені Василя Порика); «Україна від гетьманів до президентів» (Краєзнавчий музей ім. У. Кармелюка, селище Літин).

  17 липня відбувся показ документального фільму про Юрія Олександровича Тарана «Він міг стати Міністром оборони» від телеканалу «Рада» у Музеї АТО м. Гайсин.

   19 липня проведено хакатон «Правова освіта сільських жителів. Сільський туризм як один з успішних кейсів розвитку ТГ» у Шаргородському музеї образотворчого мистецтва в рамках проекту «Парламент для села: правообізнаність сільського населення як інструмент впливу на прийняття рішень».

  Музеєм історії міста Козятин презентовано міні-експозицію «Перебування Лесі Українки та інших видатних історичних постатей в Козятині» до 150-річчя міста та 20-річчя з дня відкриття музею.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До Дня Української Державності в бібліотеках області проведено культурно-мистецькі заходи: презентовано книгу «У вінку терновім Україна» Тамари Хрущ у Центрі активності громадян Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки; книжкову виставку «В серці єдина – моя Україна» та виставку-літопис «Нашої історії рядки» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека»; книжкові виставки: «Віримо. Можемо. Переможемо», «Етапи українського державотворення» та інтерактивний лабіринт «Є така держава – Україна» у Бершадській публічній бібліотеці Бершадської міської ради, «Славетні творці української держави» у Немирівській головній публічній бібліотеці, «Доленосний документ України» у Гайсинській центральній бібліотеці Гайсинської ЦБС, «Державність, вимріяна поколіннями», «Українська Державність – мій Символ, моя Віра, мій Вибір!» у КЗ «Тростянецька СПБ», «Ми були, є. І будем ми! І Україна наша з нами!» у «Публічній бібліотеці Калинівської міської ради»; тематичну виставку «День Української Державності» у КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради; історичний урок-екскурс «Тернистий шлях державотворення» та презентовано тематичну виставку «Шлях крізь віки» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека»; в рамках проєкту «Бібліопроба» День історичної дати «І є держава Україна, і є її нескорений народ!» та книжкову виставку «Українська державність – тисячолітня історія нашого народу» у Ямпільській міській публічній бібліотеці; у бібліотеках Кунківської громади вілбулися бібліотечні виставки: «І є Держава Україна, і є її нескорений народ!» (бібліотека с. Кунка), «Ти в серці нашім, Україно!» (бібліотека-філія с. Шура-Мітлинецька), «І проросла державність України, щоб не загинула уже в віках» (бібліотека-філія с. Косанове), «Шляхами Української Державності» (бібліотека-філія с. Мітлинці).

  Упродовж тижня проведено культурно-мистецькі заходи: літературний івент, присвячений популярному роману «Бріджертони» Джулії Куїнн у Тульчинській бібліотеці, інформаційно-пізнавальну годину «Успіх. Знання. Навички» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», зустріч із Русланою Лоцман - авторкою збірки «Писульки від мамульки» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», буктрейлер на книгу Сари Ґей Форден «Дім Ґуччі» у Бершадській публічній бібліотеці Бершадської міської ради, бібліотечну виставку «Наше місто – наша гордість» у Козятинській публічній бібліотеці до 150-річчя міста Козятина, краєзнавчу розвідку «В іменах моя земля…» у Гайсинській центральній бібліотеці, проєкт «Мистецька палітра Томашпілля» у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради.

  У межах спільного проєкту КЗ «Публічна бібліотека, бібліотек-філій Літинської селищної ради та ГО «Подільський народний університет культури» на базі сільської бібліотеки-філії Літинські Хутори проведено краєзнавчий семінар для бібліотечних працівників громади «Родинні обереги із сивої давнини».

  У бібліотеці-філії с. Горишківка Томашпільської ТГ діє фотовиставка-діалог «Про що розповідає сімейний альбом», яка організована в межах локального онлайн проєкту «Мій край, моя родина у старих світлинах», що започаткована Публічною бібліотекою Томашпільської селищної ради.

  Відбулася презентація ресурсного центру «Мурашник», який є центром громадської активності громади у бібліотеці-філії с. Широка Гребля Хмільницької ТГ.

  У Центрі активності громадян Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки проведено п'ятий захід «Тепла листівка» з психосоціальної підтримки дітей від Товариства Червоного Хреста України.