Президент України 18 вересня підписав Указ «Про відзначення державними нагородами України членів національної збірної команди України на ХVІІ літніх Паралімпійських іграх 2024 року».

   Зокрема, орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено: Шпатківську Марію Миколаївну - срібну призерку з пара легкої атлетики та Дідик Тетяну Миколаївну - особистого тренера Шпатківської Марії.

   23 вересня у Вінниці, провели «Європейський тиждень спорту», це суспільно важливий проект ініційований Європейською Комісією та має на меті популяризацію спорту та фізичної активності в Європі та за її межами. В рамках спортивного шоу пройшов «Олімпійський урок» за участі президента Національного олімпійського комітету України Вадима Гутцайта, амбасадорки ЄТС-2024 Ірини Геращенко, Народної депутатки України Ірини Борзової, Першої заступниці Начальника ОВА Наталії Заболотної, голови відділення НОК України у Вінницькій області Сергія Борзова, а також керівництва області, олімпійських чемпіонів, вінницьких спортсменів та делегації з США.    

Міжнародні спортивні заходи:

  Нещодавно  (9-15 вересня) в м. Бургас (Болгарія) проходив чемпіонат Європи з судномодельного спорту  (класи моделей С).  На змаганнях було представлено понад 250 моделей-копій з 9 країн Європи в класах  стендових судномоделей.

У складі Національної збірної команди України спортсмени з Вінниччини  вибороли 5 медалей:

1,1,1 місце - Сергій  Сторожук

1 місце - Олександр  Ковальов

3 місце - Олег Гончарук

   З 12 по 20 вересня в м. Бангкок (Королівство Таїланд) проходив чемпіонат світу з Таїландського боксу серед юнаків та юніорів. У змаганнях узяли участь близько 3000 спортсменів з 98 країн світу, серед яких у складі збірної команди України - 8 вінничан. Наші спортсмени показали високий рівень підготовки та гарні результати:

Серед юнаків:

1 місце - Назар Сідлецький 32 кг;

2 місце - Олександр Сокульський 34 кг;

Юніорів:

1 місце - Владислав Шелевей 67 кг та Давід Шклярук 60 кг;

3 місце - Святослав Новак 57 кг.

   Вінницькі акробатки Рузанна Вечерук, Ангеліна Чернявська - срібні призери 29 чемпіонату світу зі спортивної акробатики, який відбувся у м. Гімарайнш (Португальська Республіка), 16-22 вересня. Тренери Юрій Голяк, Галина Ковальчук.

   Окрім цього, на цих же змаганнях вінницькі спортсменки отримали ліцензії на Всесвітні Ігри 2025, які відбудуться у Китаї. 

  1. Жіноча пара у складі Рузанни Вечерук  і Ангеліни Чернявської;
  2. Жіноча група у складі Каріни Островської, Аліни Пугач та Еліни Козачанської.

   Вінницькі спортсмени українського національного виду спорту "Козацький Двобій" показали гарний результат (1 срібло та 3 бронзових нагород) на чемпіонаті світу з WCFF в рамках Всесвітніх ігор бойових мистецтв, який проходив у Чехії з 17 до 23 вересня.

   Дві бронзові медалі на міжнародних змаганнях здобули веслувальники з Вінниччини. Змагання «Olympic Hopes» проходили з 19 по 22 вересня в місті Сегед, (Угорщина). На міжнародній арені змагалися представники 43 країн світу.

   Вихованці КЗ ВО ДЮСШ ім. Юлії Рябчинської у складі національної збірної України продемонстрували високий результат та увійшли в ТОП-10 на «Olympic Hopes»:

Володимир Нараєвський – бронзовий призер  на олімпійській дистанції 500 метрів в байдарці-четвірці!

Дарʼя Асаулюк — бронзова призерка у каное-четвірці на дистанції 1000 метрів. 

   З 19 до 23 вересня у м.Бялка-Татшанська (Республіка Польща) відбувся чемпіонат Світу   зі спортивних танців. Наші Вінницькі спортсмени Тимофій Сідун та Ксенія Кононцова здобули призові місця:

1 місце : Pro-Am , Латина,

4 місце: Молодь 1, 10 танцев,

4 місце: Молодь 2, 10 танцев,

1 місце: Молодь 1, Соло Латина,

1 місце : Юніори (до 16 років), Соло Латина.

   Лукашина Анстасія – бронзова призерка Молодіжного Континентального Кубоку Європи зі скелелазіння у дисципліні трудність, який  пройшов у швейцарському місті Остермундіген з 21 до 22 вересня.

   Вінничани Дмитро Зілецький та Важа Даіаурі здобули нагороди на чемпіонаті світу з пляжної боротьби та IV світовій серії, який відбувся у Катеріні, Греція з 16 по 25 вересня. У змаганнях брали участь 160 борців з 12 країн, серед них 35 українців.

Дмитро Зілецький здобув бронзу у категорії +90кг серед юніорів чемпіонату Світу з пляжної боротьби, а на іншому турнірі свій високий рівень підтвердив Важа Даіаурі, який піднявся на другу сходинку п'єдесталу.

  Всеукраїнські спортивні заходи:

   У м. Вінниця з 12 по 20 вересня проходив Відкритий літній чемпіонат України з олімпійських вправ ім. ЗТУ А.П. Кукси зі стрільби кульової. За медалі цього чемпіонату змагалися понад 300 спортсменів з 14 областей України.

   Вінницька область посіла перше загальнокомандне місце, виборовши 41 нагороду, з них 13 золотих, 15 срібних та 13 бронзових.

   З 20 по 22 вересня у Вінниці пройшов Кубок України з естетичної групової гімнастики у короткій програмі. У змаганнях взяли участь 350 спортсменок з 11 областей.

 Перше місце посіла вінницька команда «Капітошки», у віковій категорії 6-8 років у довгій програмі, 2-е місце - команда «Ластівки» та 3-є місце у команди «Полунички» також у довгій програмі.

   У м.Ладижині з 20 до 22 вересня відбувся ХІV Всеукраїнський турнір  з боротьби самбо серед юнаків та дівчат пам’яті ЗТУ І.Х.Сагаєва. У змаганнях взяли участь близько 250 борців з 6 регіонів країни.

Збірна команда області посіла перше загальнокомандне місце.

   21-22 вересня у м. Івано-Франківськ відбувся командний чемпіонат України з легкої атлетики серед ДЮСШ та СДЮСШОР серед юнаків та дівчат 2009 –2010 р.н. У змаганнях взяли участь 620 спортсменів з 22 регіонів держави (65 команд ДЮСШ, 12 команд - СДЮСШОР). Збірна команда Вінницької області – 15 місце, Вінницька СДЮСШОР – 7 місце.

Спортсмени області показали наступні результати :

1 місце

Анастасія Баліцька – біг 100 м. ДЮСШ м. Хмільник тренер Л.Леленко

ІІІ місце

Денис Бондарчук – біг 110 м з барьерами та стрибки у довжину ВСДЮСШОР. Тренери В.Постемський, в.Адамчук.

Обласні спортивні заходи:

 20 вересня у м. Вінниця відбувся чемпіонат області з тенісу настільного серед юнаків та дівчат 2003 р.н. та молодших. В чемпіонаті області взяли участь 8 дівчат та 20 юнаків з Вінниці, Могилів-Подільського, Іллінців, Козятина та  Сальниці. Змагання проводились в особистому, парному та змішаних розрядах.

В особистому розряді серед дівчат переможцями та призерами стали:

1 місце – Анна Тітус (Могилів-Подільський)

2 місце – Влада Кирєєва (Вінниця)

3 місце – Софія Бабенко (Сальниця)

Серед юнаків :

1 місце – Даніїл Журба (Ладижин)

2 місце – Іван Пеліх (Вінниця)

3 місце – Олег Фурман (Іллінці)

З 20 по 22 вересня в м.Вінниця відбувся чемпіонат області з шахів серед юнаків та дівчат до 12,14,16,18 та 20 років. В змаганнях взяли участь 112 учасника з Вінниці, Жмеринки, Козятина, Калинівки, Немирова,  Могилева-Подільського, Вінницького р-ну, Літинського р-ну.

Чемпіонами до 12 р. серед юнаків стали: Артем Кучер,

серед дівчат: Катерина Прокопович.

До 14 р. юнаки: Семен Платовський, дівчата: Анастасія Кравченко.

До 16 р. юнаки: Владислав Пюро, дівчата: Аліса Філімонова.

До 18 р. юнаки: Владислав Червінський, дівчата: Катерина Скакун.

До 20 р. юнаки: Нікофор Рибак. 

21 вересня у м. Вінниця на стадіоні МДЮСШ №1 відбувся командний чемпіонат Вінницької області з легкої атлетики серед юнаків та

дівчат 2011-2012 р.н. та відкрита першість МДЮСШ № 1 серед юнаків та

дівчат 2013 р.н. та молодші. У змаганнях взяли участь 235 спортсменів з 18 спортивних шкіл області.

   12-й відкритий обласний турнірі з шашок-64 приурочений до Дня Машинобудівника відбувся у м. Калинівка, 20-22 вересня, в якому взяли участь  27 учасників. 

Результати серед чоловіків:

1м.- Віталій Луценко (Вінниця)

2м.- Михайло Батунін (Вінниця)

3м.- Антон Луценко (Вінниця)

Жінки:

1м.- Олена Звіринська (Калинівка)

2м.- Іванна Хлусевич (Калинівка)

3м.- Анна Таратухіна (Калинівка).

Інші заходи:

   Вінницькі Титани їдуть в Іспанію  на «Arnold Classic Europe» - міжнародний спортивний фестиваль. Наші хлопці-силачі  Армен Гарибян  та Ярослав Фіногенов увійшли до складу збірної команди України і представлятимуть Вінницю на цих змаганнях у Мадриді 11-13 жовтня.

    Щорічно участь в Arnold Classic Europe беруть тисячі спортсменів із понад 50 країн світу, у тому числі колишні військовослужбовці, учасники бойових дій.