26 вересня у Вінницькому академічному обласному театрі ляльок відбулися урочистості з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. У заході взяли участь представники влади та місцевого самоврядування, фахівці обласних бібліотек, бібліотек територіальних громад, а також закладів вищої освіти з м. Вінниці. У рамках обласних святкувань оголошено переможців Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського 2024 року. А також, нагороджено переможців конкурсу бібліографічних рекомендаційних анотованих видань з популяризації читання під назвою «Читання – always (завжди)!», організувано управлінням культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики, Вінницькою обласною універсальною науковою бібліотекою та Вінницьким обласним відділенням Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація». На завершення урочистостей для всіх присутніх відбулася вистава  «Т. Шевченко. Спогад».

  26 вересня проведено підведення підсумків обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва «Шлях до перемоги»: презентація патріотичного календаря, вручення календаря переможцям, відзначення дипломами учасників і переможців Конкурсу до Дня захисників і захисниць України. Патріотичний календар на 2025-2026 роки «Шлях до перемоги» ілюстровано роботами переможців обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва, ініційований працівниками відокремленого підрозділу ВОКМ «Музей Мужніх». До участі в конкурсі долучилися вихованці 12 мистецьких шкіл Вінниччини.

   26 вересня у Вінницькому обласному академічному музично-драматичному театрі ім.          М. Садовського відбулося відкриття театрального сезону 2024-2025 рр. прем’єрою комедійного детективу «Останній кат» за п’єсою ірландського драматурга Мартіна Мак-Донаха під керівництвом режисера Євгена Карнауха.

 26 вересня презентовано персональну виставку народного малярства «Козак Мамай – таємничий дух козацтва» Івана Горобчука, заслуженого майстра народної творчості України у Вінницькому обласному центрі народної творчості. В експозиції виставки представлено серію робіт «Козак Мамай» присвячену Дню Українського козацтва.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  23 вересня презентовано збірки віршів «37» Світлани Теренчук - поетеси, художниці та дизайнерки одягу.

  24 вересня відбулася презентація книги «Мужність жити» Наталії Андрійчук.

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: бібліокешинг «Дорогами країн Європи» (до Всесвітнього дня туризму); інформаційну онлайн-годину «Відомі українські композитори» для вихованців КЗ «Обласний центр комплексної реабілітації «Обрій»; творчу зустріч з поетесою Оленою Вітенко «Аби зростати і розумом, і силою духу»; виїзну культурно-мистецьку акцію «У центрі Всесвіту – дитина»; майстер-клас «Орігамі – ефективний напрямок арт-терапії» в межах проєкту «Промоція здоров'я» спільно з ГО «Міжнародна асоціація «Протиковідний альянс»; виїзну літературну годину «Моє життя і творчість обертаються навколо України» (до 95-річчя від дня народження Дмитра Васильовича Павличка, українського поета, перекладача, літературного критика).

  Для користувачів бібліотеки організовано: тренінги «Мобільна фотографія і штучний інтелект: створення та просування контенту в Instagram» для людей старшого віку та «Графічний дизайн. Платформа Canva» для жінок ВПО всеукраїнської мережі безпечного простору «Затишно space» в межах проєкту БФ «Схід SOS»; клуб з особистісного розвитку «Відродження» та клуб вихідного дня – сектор «Вікно в Америку»; книжкову виставку «Книги-ювіляри зарубіжних авторів»; зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою; гурток з оздоровчих практик «Активне довголіття».

  Упродовж тижня діяли книжкові виставки: «Книги-ювіляри 2024 року» (до Всеукраїнського дня бібліотек), «Вінниця туристична» (до Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні), «Сільський зелений туризм в Україні» (до Дня туризму), «Сторінками подарованих книг: книги з автографом» (до Всеукраїнського дня бібліотек), «Бібліотекар як митець» (до Всеукраїнського дня бібліотек), «Книги-ювіляри зарубіжних авторів»; виставка-посвята «Покликані захищати» (до Дня Українського козацтва, Дня захисників і захисниць України); виставка-свято «Про нас пишуть, говорять, знають» (до Всеукраїнського дня бібліотек).

 Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  24 вересня відбулася літературна стежина "Коцюбинський - голос серця українського народу" присвячена 160-річчю від дня народження Михайла Коцюбинського для учнів сьомих та восьмих класів приватного ліцею "Артинов".

  25 вересня проведено бібліотечні години “Найсучасніші бібліотеки світу” з нагоди відзначення Всеукраїнського дня бібліотек для учнів 2-б, 4-а класів приватного ліцею "Артинов" та 4-а класу ліцею № 7.

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: лінгвістичний захід "Міжкультурна комунікація на основі фільмів, пісень та відеоігор" в межах співпраці з Донецьким національним університетом імені Василя Cтуса; захід "Як твориться книга" для наймолодших відвідувачів ГЦ "Простір дружній до дітей, молоді та їх сімей"; майстер-клас "Яскрава посмішка в рамках реалізації проєкту “Можливості - обмежені, здібності - безмежні” для вихованців КЗ "Вінницька спеціальна школа для дітей з порушенням інтелектуального розвитку"; краєзнавчу мандрівку "Туристичними стежками Вінниччини" до Всесвітнього дня туризму; екскурсію бібліотекою для першокласників ліцею №7

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї триває робота виставок «України щит», дитячого малюнка за результатами обласного конкурсу візуального мистецтва «Шлях до Перемоги», «Малюнок на склі з колекції Віктора Косаківського», «Душа в місті Марії», «Гвардія опору».

  Упродовж тижня проведено: “Четвергові чаювання” на тему “Він любив Сестринівку надзвичайно” з нагоди 158-ї річниці від дня народження Михайла Грушевського у відокремленому підрозділі ВОКМ “Музеї Великого Українця Михайла Грушевського”; тематичну екскурсію на тему «Українська революція 1917–1921 рр.» для учнів КЗ «Писарівський ліцей»; інтерактивну екскурсію «Археологічні мандри: урок виживання» у рамках програми «Заходи вихідного дня»; пішохідну екскурсію «Мури: погляд крізь віки».

Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні.

Вінницький обласний художній музей

  25 вересня відбулося відкриття виставки образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва до Дня захисників і захисниць України.

  27 вересня проведено освітню програму “Там тисячі імен засипано віками” до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру.

  Упродовж тижня проведено заняття студії музейного копіювання «Copy-art» у рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки;

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювало 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах», «Весільний обряд Поділля».

 Вінницький обласний центр народної творчості

  23-27 вересня проведено атестацію на предмет підтвердження звання «народний» аматорський творчим колективам: Липовецької, Крижопільської Іллінецької та Брацлавської територіальних громад області.

  24 вересня взято участь у вечорі Миколи Паламарчука - пам’яті колишнього директора ЦКіД Теплицької селищної ради (селище Теплик).

  25 вересня відбувся майстер-клас з традиційної ручної вишивки за участю Шпак-Косаківської Наталі ЗМНТУ.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  23 вересня відбувся показ українського фільму «Генделик» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» у молодіжному центрі «Квадрат».

27 вересня проведено концертну програму «Мої роки моє багатство» присвячену "Міжнародному дню людей похилого віку" від учасників художньої самодіяльності підприємства УТОС під керівництвом незрячих працівників ВОЦК «Щедрик» в Тиврівському обласному будинку-інтернаті для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку.

 Вінницький обласний академічний український музично-драматичний  театр ім. М. К. Садовського

Проведено 3 вистави: «Останній кат», «Потрібен брехун».

 Вінницький академічний обласний театр ляльок

  27 вересня відбувся показ нової вистави “Рожеві хмари” на стаціонарній сцені театру.

  Протягом тижня здійснено показ вистав: “Коти - біженці”, ”Таємничий гіпопотам” для дітей та дорослих, “Вовк та троє поросят” для вихованців закладів дошкільної освіти м. Вінниці.


Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  25 вересня відбувся концерт симфонічного оркестру “Love Story”.

  27 вересня проведено 2 концерти Подільського камерного хору “Леонтович-капела” для учнів загальноосвітніх шкіл м. Вінниці “На вайбі з хором”.

 Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

  Упродовж тижня проведено: інформаційну хвилинку «Що ми знаємо про анексію Криму»; інформаційну годину «Два кольори поезії Дмитра Павличка» - 95 років від дня народження Дмитра Васильовича Павличка, українського поета, перекладача, літературного критика; годину повідомлень «Голоси Бабиного Яру» (до Дня пам'яті жертв Бабиного Яру).

Тульчинський фаховий коледж культури   

  25 вересня відкрито книжкову поличку «Стежками партизанської слави» до Дня партизанської слави.

  29 вересня проведено Медіа проєкт бібліотеки Тульчинського фахового коледжу культури «Бабин Яр: конвеєр смерті на околиці Києва».

 Упродовж тижня проведено: інформаційну годину «Моя майбутня професія. Що про неї знаю я?»; тематичні виховні години: «Ми – одна бібліотечна родина», «Книжковий дім відкритий всім!», «Я мандрую Україною» в академічних групах; віртуальну книжкову виставку «Книги про книги» до Всеукраїнського Дня бібліотек; посвята здобувачів освіти першого року навчання ц/к АВМ в студенти «Шлях до успіху»; туристичний квіз до Всесвітнього дня туризму «Мандруємо світом», «Туристичні посиденьки» - посвята в туристи здобувачів освіти першого року навчання.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму      

  26 вересня завершилось навчання групи слухачів з підвищення кваліфікації директорів, завідувачів та працівників відповідальних за кадрову роботу музейних закладів області в кількості 21 особа.

 ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  23-29 вересня проведено фотоконкурс «Моя родина від прадіда до сина» та культурно-мистецьку акцію патріотичної пісні «Вслухаємось в пісню щиру» у КЗ «Центр культури та дозвілля» Мурованокулировецької селищної ради.

  26 вересня відбувся Подільський розпис хати в с. Дзвониха працівниками культури у КЗ «Центр культури та дозвілля «Райдуга» Сутисківської селищної ради.

  28 вересня проведено Патріотичний концерт «Нація воїнів та переможців» у КЗ «Центр культури і дозвілля Самгородської сільської ради».

  Упродовж тижня в клубних закладах області проведено культурно-мистецькі заходи: відкриття меморіальних дошок загиблим захисникам (с.Кущинці, с. Зятківці) у КЗ «Міський Будинок культури Гайсинської міської ради»; благодійну акцію «Мистецька фортеця» у КЗ «Центр культури, мистецтв та естетичного виховання Іллінецької міської ради», благодійний тематичний захід «Під покровом сильних, мужніх та відважних» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Лука-Мелешківської сільської ради, благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ у КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту Городківської сільської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 4 нових виставки: «Подвиг народних месників безсмертний» до Дня партизанської слави (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Мамині мальви» (Піщанський краєзнавчий музей), «Бар туристичний» (Барський історичний музей), виставка робіт вихованців студії ліплення із селища Браїлів «Моя земля» (міський історичний музей м. Жмеринка).

  З 19-26 вересня на базі Вінницького обласного навчально-методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму й Вінницького обласного краєзнавчого музею 20 директорів і завідувачів музейних закладів Вінниччини пройшли навчання за темою: «Розвиток історико-культурного потенціалу та туристичного ресурсу музейних закладів. Кадровий менеджмент».

  Упродовж тижня музейними закладами області проведено: благодійний захід «В єдності наша сила» до Дня захисників та захисниць України (музей історії с. Баланівка); онлайн-семінар OBMIN за темою: «Чи мають бути у музеї тільки українці? Культурне розмаїття в музеї» (Бершадський краєзнавчий музей); майстер-клас з інтуїтивного живопису у рамках програми ментального здоров’я «Як ти?» (міський історичний музей м. Жмеринка).

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До Всеукраїнського дня бібліотек у бібліотеках області проведено культурно-мистецькі заходи: літературний квест «Таємниці книжкових закапелків», засідання жіночого клубу «Горлиця» де проведено бібліотечну годину «Відкриваємо нову книгу» та День бібліографії «Бібліографія, як система інформаційного забезпечення користувачів» (КЗ «Липовецька публічна бібліотека»); акції: «Подаруй бібліотеці книгу» (КЗ «Публічна бібліотека Оратівської селищної ради»), «Подаруй бібліотеці книгу українською!» (Барській публічній бібліотеці), «Ми малюємо мир на Землі» (КЗ «Липовецька публічна бібліотека») «Голубко біла, ти лети у світ, хай буде мир у нашій Україні» (КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека»).

  З нагоди Міжнародного дня миру та Дня миру в Україні у бібліотеках області відбулися такі заходи: майстер-класи «Білий голуб – символ миру» (КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради), «Голуб миру» (Високогреблянська бібліотека-філія КЗ Публічна бібліотека Городківської сільської ради), засідання молодіжного клубу «БібліоHAUSE» де проведено годину миру «Ми єдині. Ми за мир!» (Бершадська публічна бібліотека Бершадської міської ради), виховна година, експрес-вікторина «Хай буде мир на всій землі!» та тематична виставка «Україна хоче миру» (Сумівська філія Бершадської публічної бібліотеки), тематична година «Наші серця закликають до миру (Гайсинська центральна бібліотека), книжкові виставки: «Україна бажає миру» (КЗ «Публічна бібліотека» Кунківської сільської ради), «Мир на Землі – це затишок і тиша» (Раківська сільська бібліотека-філія Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради), «Хай буде мир!» (КЗ «Публічна бібліотека Махнівської сільської ради»); бесіда «І буде мир в моїй країні»; майстер-клас з виготовлення голуба миру (КЗ «Публічна бібліотека» спільно з психологом КЗ «Центр надання соціальних послуг» Ольгопільської сільської ради), тематична виставка «І буде мир в моїй країні...» (Удицька сільська бібліотека КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини»), тематичний захід «Я за мир в Україні» (КУ «Публічна бібліотека» Джуринської сільської ради), виставка-інсталяція «Хай буде Мир у нашій рідній Україні» (КЗ «Брацлавська публічна бібліотека» Брацлавської селищної ради).

  Упродовж тижня в бібліотеках області проведено культурно-мистецькі заходи: ілюстровану літературно-поетичну виставку «Муровані Курилівці в поетичних барвах осені» (КЗ «Мурованокуриловецька селищна публічна бібліотека»); святкування 662-ї річниці села Уланів (КЗ «Публічна бібліотека Уланівської сільської ради»); виставку-подорож «Мальовничі куточки рідного краю» до Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні (Барська публічна бібліотека); буктрейлер на книгу Анни Третяк «Подорож по Україні» (Бершадська публічна бібліотека Бершадської міської ради), публікації з циклу «В іменах моя земля…». Розповідь про історію походження назви села Бубнівка (Гайсинська центральна бібліотека); відеопрезентацію «День за днем і ось уже 105!» (Бершадська публічна бібліотека Бершадської міської ради); майстер-клас «Листівка для улюбленого вчителя» (Василівська бібліотека Ладижинської ТГ); народознавчий захід «Поезія народного вбрання» (Заозерненська бібліотека Ладижинської ТГ).

  З нагоди 100-річчя ювілею Мурованокуриловецька селищна бібліотека на своїй сторінці у «Фейсбук» розмістила низку постів під хештегом #Мурованокуриловеччина_бібліотечна про історичне минуле закладу.

  У рамках локального онлайн проєкту «Мій край, моя родина у старих світлинах» започаткованого Публічною бібліотекою Томашпільської селищної ради розкрито сторінки історії родини Улановського Анатолія Григоровича, жителя села Яришівка Томашпільської громади.

  Відбувся виїзний краєзнавчий семінар бібліотечних працівників «Історичними стежками Поділля» в рамках реалізації Програми розвитку туризму у Томашпільській громаді на 2024–2025 роки.

  Моніторинг надання бібліотечних послуг бібліотеками області за звітний період здійснювався на основі висвітлення їхньої діяльності у соціальній мережі «Фейсбук».