Судовий захист прав і свобод людини – це один із видів державного захисту прав і свобод людини, громадянина. І саме держава бере на себе таку відповідальність та обов’язок.

Основними законодавчим документом, який регламентує це право є Конституція України.

Положеннями статті 8 Конституції України визначено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Статтею 55 Конституції України визначено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Кожному громадянину гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, інших громадян».

Конституція України гарантує кожному захист його прав і свобод в межах кримінального, адміністративного, господарського, цивільного, конституційного судочинства України. І ніхто не може обмежувати право на судовий захист, так як це суперечить принципу рівності усіх перед законом.

Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спід щодо його прав та обов’язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Право на ефективний засіб захисту прав і свобод закріплено статтею 8 «Загальної декларації прав людини», в якій передбачено кожній людині право на поновлення порушених прав компетентними національними судами у випадках порушення її основних прав, гарантованих Конституцією або законом.

Варто зазначити, що право на судовий захист має лише та особа, права і свободи чи інтереси якої порушуються.

Отже, для того, щоб людині було надано судовий захист суд повинен перш за все встановити чи в дійсності ця особа має права і свободи чи інтереси про захист яких вона просить.

Реалізацією права на судовий захист є можливість оскарження рішення суду першої інстанції. Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку гарантує відновлення порушених прав, свобод та інтересів.

Право на судовий захист є конституційним, а обов’язкове виконання судових рішень – складовою права на справедливий захист.

Право на судовий захист в суді реалізується у двох формах: 1) особисто самим учасником за допомогою наданих йому процесуальних прав;  2) захисником – адвокатом.

Приписами статті 59 Конституції України визначено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Захист прав та інтересів людини і громадянина здійснюється в порядку цивільного, адміністративного, господарського та кримінального судочинства. Порядок звернення, вимоги до позовних заяв визначені відповідними процесуальними кодексами.

Варто виокремити окремий інститут захисту прав людини та громадянина, передбачений статтею 55 Закону України «Про Конституційний суд України» -конституційна скарга.

Конституційною скаргою є подане до суду письмове клопотання щодо перевірки на відповідність Конституції України (конституційність) закону України (його окремих положень), що застосований в остаточному судовому рішенні у справі суб’єкта права на конституційну скаргу.

Порядок звернення та вимоги до конституційної скарги визначені вищевказаним Законом.

Директор Департаменту Грищук Інна Віталіївна

В. о. директора Департаменту правового забезпечення
Грищук Інна Віталіївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14, м. Вінниця, 21050

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 65-17-65