Відпочинок біля водойм – кращий порятунок від літньої спеки. Проте відпочивальникам варто пам’ятати, що проводити дозвілля на берегах водойм може бути не лише весело, а й небезпечно.

Не зважаючи на те що обласною комісією з питань ТЕБ та НС (протокол від 11.04.2024р. № 8) начальникам районних військових адміністрацій, сільським, селищним, міським головам запропоновано розглянути питання щодо відтермінування початку купального сезону до закінчення терміну запровадження режиму «Воєнного стану» на відповідних територіях, у Вінницькій області багаторазово фіксуються випадки надзвичайних подій на водоймах. Порятунок рибалок з перевернутих човнів, а також громадян, які переоцінюють власне вміння плавати заходячи у воду - все це звична справа для рятувальників у літній період. Вкрай небезпечним є також і той факт, що під час літніх канікул діти вирушають на відпочинок до місцевих водойм без супроводу дорослих. І досить часто така самостійність може завершитися трагедією. Лише з початку купального сезону на річках та озерах Вінницької області загинуло 2 дітей!

Загалом, з початку купального сезону на водоймах  загинуло 13 осіб, з них 2 дитини, з них: Вінницький район – 6 осіб, в т.ч. 1 дитина; Гайсинський район – 3 особи, в т.ч. 1 дитина;   Жмеринський район – 3 особи;  Могилів-Подільський район – 1 особа.

Особливо прикро, коли внаслідок надзвичайних подій травмуються або гинуть діти. Аби зменшити сумну статистику загибелі на водних об'єктах щодня проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота з громадянами щодо дотримання правил безпечної поведінки під час відпочинку. Проте, найбільш дієвим превентивним методом є власна обачність та відповідальність кожного громадянина! Тому, щоб не трапилось найгіршого, потрібно пам’ятати, відпочинок біля водойм допускається тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях і обов’язково необхідно дотримуватись правил поведінки на воді.

ПІД ЧАС КУПАННЯ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  • залазити на попереджувальні знаки, буї, бакени;
  • стрибати у воду з човнів, катерів, споруд, не призначених для цього;
  • пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів;
  • використовувати для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання;
  • плавати на плавзасобах у місцях, відведених для купання;
  • вживати спиртні напої;
  • забруднювати воду і берег, прати білизну й одяг у місцях, відведених для купання;
  • підпливати близько до плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання;
  • допускати у воді грубі ігри, які пов'язані з обмеженням руху рук і ніг у воді;
  • подавати помилкові сигнали небезпеки, заходити глибше, ніж по пояс людям, які не вміють плавати.

НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ НА ВОДІ:

  • покладіть постраждалого на спину, на тверду поверхню;
  • однією рукою відкрийте йому рота, пальцями іншої руки, завернутими у салфетку або носову хустинку, видаліть з порожнини рота пісок, мул та інше;
  • рукою, підкладеною під потилицю, максимально розігніть хребет в шийному відділі, за підборіддя висуньте вперед нижню щелепу, утримуючи її в такому положенні однією рукою, другою стисніть крила носу;
  • наберіть повітря у свої легені, щільно охопіть відкритий рот пацієнта та зробіть пробне вдування повітря в його легені, водночас "краєм ока" контролюйте підіймання грудної клітки. Якщо щелепи постраждалого щільно стиснуті або є пошкодження щелепи, язика, губ, проведіть штучну вентиляцію не методом "рот в рот", а "рот в ніс", затискаючи при цьому не ніс, а рот. Кількість вдувань - 16-20 за хвилину до відновлення дихання, пульсу, звуження зіниць, покращення кольору шкіри.

Шановні громадяни! Не забувайте, вода приховує у собі небезпеку. Зробіть усе можливе для того, щоб не допустити трагедії! Ваше життя – у ваших руках!