У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї до Дня пам’яті жертв політичних репресій відбувся тематичний круглий стіл.

Учасники заходу представили свої доповіді – сучасні дослідження тематики політичних репресій на Вінниччині.

Кількість жертв, українців, яких було розстріляно, які пройшли в’язниці, заслання, табори, яких змушували проходити психіатричне лікування неможливо підрахувати і досі. Репресії торкнулися всіх верств українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Тодішня влада намагалася приховати сліди своїх злочинів, але сьогодні ми знаємо правду.

Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало руйнування традиційних цінностей українського суспільства, знищення інтелігенції – найосвіченіших людей свого часу.

Не маємо права забути «Вінницьку трагедію» – масове знищення мирного населення у період «Великого терору». Понад 20 тисяч вінничан було репресовано: 13 475 осіб розстріляно, за іншими даними – 16 806.

У 1991 році ухвалено Закон України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні». Особи, яких було репресовано позасудовими органами, відповідно до цього Закону, можуть отримати статус реабілітованої.

З 2019 року почала працювати Національна комісія з реабілітації, яка надає статус реабілітованих особам, постраждалим від політичних репресій комуністичного та тоталітарного режимів.

При обласній військовій адміністрації діє обласна комісія з реабілітації. Вона здійснює попередній розгляд обставин, пов’язаних зі здійсненням репресій проти конкретної особи, та подає Національній комісії обґрунтовані пропозиції щодо можливості визнання особи реабілітованою або потерпілою від репресій.

Також створено Вінницьке обласне товариство політичних в’язнів, репресованих та їх дітей, якому цього року виповнюється 30-ть років.

Під час зустрічі учасники круглого столу також оглянули виставку «Розстріляна еліта: Биківнянський вимір» Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», на якій були представлені особисті речі репресованих у 30-40-х роках минулого століття.