У відділі новітніх технологій, економічних і юридичних наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Валентина Отамановського за сприяння Вінницької обласної асоціації ветеранів силових структур України відбувся тематичний круглий стіл до 28-ї річниці Конституції України.

«День Конституції України – одне з головних державних свят країни. Український конституціоналізм тісно пов’язаний з національним державотворенням і має багатовікову історію. Сьогодні українці відстоюють не лише суверенітет і територіальну цілісність держави, але й права та свободи, закріплені в Конституції. Маємо усвідомлювати важливість такої боротьби та захищати тяглість державницьких традицій – власне право будувати свою державу», – зазначив представник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Олексій Серветник.

Як відомо, перша в світі Конституція, що регламентувала права васала та його підлеглих, – українська. Це Конституція Пилипа Орлика 1710 року.Конституція України була прийнята на п’ятий рік після проголошення незалежності 28 червня 1996 року. До цього часу використовували Конституцію колишньої УРСР.

Учасники круглого столу обговорили проблемні питання діяльності місцевих органів влади щодо реалізації конституційних прав на охорону здоров’я, пенсійне забезпечення та соціальний захист, а також конституційні механізми та способи захисту прав і свобод громадянина.

Актуальним залишається питання визначення ролі і місця інститутів громадського суспільства в реалізації конституційних положень. Сьогодні співпраця влади з громадянським суспільство спрямована на посилення обороноздатності України.