29 серпня заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець провів перше установче засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва при Вінницькій обласній військовій адміністрації.

У нараді взяли участь керівники структурних підрозділів ОВА, керівництво Агенції регіонального розвитку, представники органів місцевого самоврядування, очільники громадських організацій, які здійснюють міжнародну діяльність. Також були запрошені представники Служби відновлення та інфраструктури Вінницької області та Управління ООН з координації гуманітарних справ.

Під час засідання обговорили ключові аспекти діяльності Регіонального офісу, його завдання, основні напрямки та формат подальшої роботи.

«У кожному регіоні своя специфіка міжнародної співпраці. Десь працює більше міжнародних фондів, десь навпаки налагоджено менше контактів. Тому виникає потреба в існуванні комунікативного майданчика, на базі якого можна було б вести діалог, обговорювати потреби, вести її аналітику та звітність, що забезпечить прозорість використання всіх ресурсів. Цю роль виконуватиме саме Регіональний офіс міжнародного співробітництва.Головою нашого Офісу є Начальник ОВА Сергій Борзов».- підкреслив Андрій Кавунець.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва – це ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

«Попри те, що Вінниччина має лише кордон з Молдовою і територіально далеко від Європейського Союзу, ми маємо співробітництво з Європейським Союзом абсолютно не гірше, ніж інші прикордонні області. Від початку повномасштабного вторгнення ми налагодили активну співпрацю з всіма міжнародними гуманітарними організаціями, що працюють в області, і завдяки цьому нам вдається задовольняти багато потреб вимушених переселенців, що проживають на Вінниччині – наголосив Заступник Начальника ОВА. – А завдяки підтримці Офісу Президента тепер також є можливість вибудовувати комунікацію з міжнародними партнерами на національному рівні. Адже потреби чи проблемні питання, які немає змоги вирішити на місцевому рівні, зможемо виносити на рівень Конгресу місцевих та регіональних влад».

В контексті підготовки до осінньо-зимового періоду учасники розглянули питання оновлення переліку потреб.

Молодший офіцер з гуманітарних питань Управління ООН з координації гуманітарних справ Аніта Рудик поінформувала про те, що наразі зусилля кластерів, до яких входять різні міжнародні гуманітарні організації, спрямовані на підготовку до зими. Вона запропонувала в рамках роботи регіонального офісу зібрати всі потреби громад щодо підготовки до опалювального періоду та передати їх для задоволення в рамках діяльності відповідних кластерів.

«Це не дає гарантії,що усі запити будуть задоволені, але ми знатимемо конкретні потреби і будемо адвокатувати їх на національному та регіональному рівнях», - зазначила Аніта Рудик.

Також було визначено 13 пропозицій щодо плану діяльності Офісу до кінця 2023-го року. Зокрема, йшлося про проведення роботи з метою розширення кола іноземних партнерів, регіонів-партнерів, міст-побратимів; проведення координаційних нарад з міжнародними гуманітарними організаціями, підготовку проектних заявок для участі в конкурсах з метою залучення ресурсів для реалізації пріоритетних проектів; оновлення баз даних для потреб ВПО та інше.

Заступник Начальника ОВА запевнив, що вся необхідна інформація за підсумками наради буде розіслана всім членам Офісу.

 «Дякую за співпрацю! Сьогодні ми вже маємо активне міжнародне співробітництво Вінниччини як регіону та більшості громад області. Наше завдання - налагодимо більш системну роботу та використовувати всі наявні сьогодні можливості в залученні міжнародної допомоги та розширення партнерства». - резюмував Андрій Кавунець.