За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його заступник Андрій Кавунець провів зустріч із представниками міжнародних організацій, що входять до Кластеру з питань житла та непродовольчих товарів.

У зустрічі взяли участь: заступник координатора Кластеру з питань житла та непродовольчих товарів в Україні Костянтин Дмитренко та регіональний координатор з питань житла та непродовольчих товарів у Західному регіоні Максим Ваховський.

Звертаючись до присутніх, заступник Начальника ОВА подякував за вже надану допомогу та окреслив актуальну ситуацію щодо ВПО в регіоні.

«На постійному проживанні в області перебуває майже 155 тисяч вимушених переселенців. З них - 59,5 тис. чоловіків, 95,3 тис. – жінок, 43 тис. дітей, 6280 – осіб з інвалідністю. Станом на зараз 98,5 % мешкають у приватному секторі, а 1,5 % – у місцях тимчасового проживання». - зазначив Андрій Кавунець.

Також він розповів про пріоритетні напрями роботи щодо надання підтримки ВПО на Вінниччині.

«Принципово важливим є покращення умов проживання переселенців, які потребують постійного стороннього догляду, у закладах соціального захисту та медичної сфери. Також є потреба у забезпеченні вимушених переселенців житлом. Крім цього, більшість ВПО, які живуть у приватних домогосподарствах, теж потребують допомоги в облаштуванні житла та побуту». – зауважив посадовець.

Заступник Начальника ОВА наголосив, що наразі необхідно переходити від екстреного реагування до впровадження більш тривалих рішень.

«Ми розуміємо, що більшість переселенців будуть проживати в області. Нам потрібна ваша підтримка, щоб допомогти ВПО повноцінно інтегруватися в громаду». – підкреслив Андрій Кавунець.

Заступник координатора Кластеру з питань житла та непродовольчих товарів Костянтин Дмитренко проінформував про структурні зміни і формат роботи Кластеру у 2024 році.

«Ми сфокусувалися на трьох цілях в нашій діяльності: надзвичайне реагування, всі активності з індивідуалізації та забезпечення відповідних житлових рішень. Для їх реалізації дуже важлива робота на місцях та врахування специфіки кожного регіону. Загалом Кластер представляє 23 активності. Згодом буде представлено спеціальний документ, який міститиме всю необхідну інформацію для планування, моніторингу та звітування партнерів». – зазначив Констянтин Дмитренко.

Окремо заступник координатора Кластеру ознайомив представників міжнародних організацій з основними інструментами Кластеру, які стануть в нагоді для координації зусиль.

У свою чергу, регіональний координатор Максим Ваховський презентував результати діяльності міжнародних організацій в області за минулий рік з точки зору Кластеру та міжнародних партнерів. Він прокоментував діяльність кожної організації та актуальні показники результативності.

«Це важливо, щоб оптимізувати і гармонізувати гуманітарне реагування. Продовжуємо працювати та допомагати тим, хто цього потребує». – наголосив Максим Ваховський.

Наприкінці зустрічі заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець запевнив, що обласна військова адміністрація готова надати всю необхідну інформацію для ефективної співпраці.

Зустріч відбулась у рамках діяльності Регіонального офісу міжнародного співробітництва.