Сьогодні Вінниччину з робочим візитом відвідала делегація Латвійської Республіки на чолі з Державним секретарем Міністерства економіки Едмундсом Валантісом. Також в область прибув Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілґварс Клява.

«Важливо, що зустріч відбулась за участю латвійських підприємців, адже ця країна - надійний партнер області у сфері зовнішньої торгівлі. І дуже показово, що попри війну торгівельно-економічні відносини між нашими підприємствами суттєво поглибилися. Є чудові перспективи для зміцнення ділових зв’язків». - підкреслив Начальник ОВА Сергій Борзов.

За словами очільника області, попри обстріли, наш бізнес повертає втрачені позиції.

«У 2023 році було реалізовано 35 інвестпроєктів загальною вартістю до 59 млн доларів. Порівняно з 2022 роком, обсяг імпорту – експорту з Латвією суттєво зріс. Зокрема, обсяги експорту, у порівняні з 2022 роком, зросли у 3,8 разів, імпорту - у 3,6. Це свідчить про взаємну зацікавленість і неабиякий потенціал у нарощенні обсягів торгівлі». – зазначив Сергій Борзов.

Під час зустрічі обговорили нові можливості взаємовигідної співпраці та залучення інвестицій в економіку регіону.

«Вдячний партнерам за ініціативу проведення бізнес-форуму за участю компаній Латвійської Республіки та Вінницької області. Це важливий крок для напрацювання нових контактів і ділових зв'язків. І ми готові до обміну досвідом.  Економіка – не єдина галузь, де ми зміцнюємо партнерство. Окремо подякував за всебічну підтримку рятувальників Вінниччини та їх підсилення транспортними засобами й необхідним обладнанням.  В умовах війни це надважливо». – акцентував Сергій Борзов.

Особливо показово, що Латвійська Республіка продовжує підтримувати українських переселенців.

Як зазначив пан Едмундс Валантіс, навіть були внесені зміни до чинного законодавства країни, аби українці почувалися як вдома. Зараз у Латвії проживають 57 тисяч наших співвітчизників.

«Особлива вдячність містам-побратимам, які з перших днів повномасштабної війни надають гуманітарну допомогу територіальним громадам області. Цінуємо підтримку партнерів у складний для нашої країни час.  Сподіваємося на розширення співробітництва. Разом працюємо та наближаємо Перемогу!» - резюмував Сергій Борзов.

Зустріч відбулась у рамках діяльності Регіонального офісу міжнародного співробітництва.