Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов провів зустріч з Послом Європейського Союзу в Україні Катаріною Матерновою.

Від представництва ЄС у зустрічі також взяла участь політична асистентка Посла Європейського Союзу в Україні Марія Теношвілі, а від Вінницької ОВА -  Перший заступник Начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна, заступники Начальника ОВА Андрій Кавунець і Сергій Здітовецький та директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОВА Ігор Цехановський.

Європейський Союз  є надійним і потужним партнером України у непростий для нашої держави час.

«Ми вдячні партнерам за підтримку територіальної цілісності і суверенітету України та наших прагнень щодо вступу України до Європейського Союзу, - наголосив очільник регіону. - Вінниччина постійно відчуває надійне плече країн ЄС. А допомога від Євросоюзу в розмірі 50 мільярдів гривень є надважливою для України в такий важкий час».

Начальник ОВА поінформував пані Посла про поточну ситуацію в області, яка нині є опорною для нашої країни в боротьбі із російськии загарбниками.

Також  очільник області подякував партнерам за постійну вагому підтримку внутрішньо переміщених осіб, частка яких в області складає, в середньому - 12 %, а у деяких громадах – 20% і більше.

Сергій Борзов відмітив важливі аспекти, що стосуються зовнішньої торгівлі з Європейським Союзом. Попри війну в 2023 році обсяг експорту товарів до країн ЄС становив 974,6 млн дол. США або 57,4% від загального обсягу експорту. А відтак наголосив на важливості нарощування транзитного потенціалу та пропускної здатності транспортних коридорів для експорту української агропродукції.

Підтримка ветеранів – болюча, але дуже важлива тема.

«В області налагоджена системна підтримка ветеранів та людей, які постраждали від війни. Зроблено певні кроки для того, аби інтегрувати їх у соціум. Зокрема, діє проєкт «Помічник ветерана». Мобільні бригади відвідують поранених ветеранів і вивчають їхні нагальні потреби. Також надаємо постійну допомогу дружинам і членам сімей ветеранів та загиблих Захисників і Захисниць», - зауважив керівник області.

Серед пріоритетних напрямків співпраці з ЄС - підтримка освітньої галузі області. У рамках допомоги, Вінниччина отримала 15 генераторів, які забезпечують стабільну роботу закладів профтехосвіти та позашкільної освіти під час відключень електроенергії. Нині, коли ворог намагається зруйнувати українську енергосистему – це дуже потрібна і своєчасна допомога.

Крім того, в області реалізується програма «EU4Skills» на підтримку реформи професійно-технічної освіти в Україні.Вінниччина – одна з семи пілотних регіонів, де буде оновлено інфраструктуру та обладнання закладів освіти.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова поділилась з учасниками зустрічі враженнями від перебування на Вінниччині та зазначила: «Ми проводимо зараз серію регіональних семінарів для місцевих медіа. Розповідаємо про Європейський Союз, пояснюємо його складну інституційну систему. Тож я скористалась нагодою провести ряд зустрічей, аби ознайомитися з вашим регіоном. Вражена кількістю ініціатив і проєктів, які реалізовуються на Вінниччині. У тому числі, щодо підтримки ветеранів. Також впроваджуються проєкти з термомодернізації будинків, підтримки аграрних підприємств, малого та середнього бізнесу».

Пані Посол підкреслила, що наразі має змогу особисто пересвідчитись, наскільки ґрунтовно у Вінницькій області впроваджуються проєкти за підтримки ЄС.

«Вінниччина відкрита до нових пропозицій щодо співпраці. Спільними зусиллями досягнемо найголовнішого - Перемоги України!», - резюмував Начальник ОВА.

Зустріч відбулась у рамках діяльності Регіонального офісу міжнародного співробітництва.