За час діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність» управлінням стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР НП України проведено понад 300 моніторингів публічних закупівель на загальну суму понад 900 млн грн.

За результатами проведеної роботи виявлено низку порушень при здійсненні процедур закупівель. Зокрема, зареєстровано 9 кримінальних проваджень на загальну суму понад 95 мільйонів гривень. Відмінено 8 закупівель на загальну суму понад 35 мільйонів гривень.

З метою попередження неефективного використання бюджетних коштів на адресу замовників скеровано 86 запитів щодо перегляду необхідності та доцільності закупівлі різного роду будівельних робіт, як-то влаштування тротуару, капітальний ремонт кабінетів та інше.

Лише протягом грудня 2023 року та початку січня 2024 року на адреси розпорядників бюджетних коштів надіслано 6 листів щодо проведення публічних закупівель загальною очікуваною вартістю понад 54 млн грн. з метою недопущення порушень чинного законодавства. За результатами розгляду 4 листів розпорядниками відмінено закупівлі на суму понад 27 млн грн, 2 листи перебуває на розгляді.

На жаль, і досі маємо непоодинокі випадки закупівлі необґрунтованих під час війни товарів, робіт та послуг, в т.ч. за завищеними у кілька разів цінами, що призводить до розтрати бюджетних коштів.

Тому проведення заходів з супроводження бюджетних видатків, у тому числі з метою виявлення нецільового або нераціонального використання бюджетних коштів, порушень чинного законодавства при здійсненні публічних закупівель триватиме та перебуватиме на постійному контролі в робочої групи «Прозорість та підзвітність».

#прозорість_та_підзвітність