Аудитори проаналізували результати роботи за минулий рік на розширеній нараді, що відбулась 9 лютого. Начальниця Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області Олена Вахновська ознайомила присутніх із підсумками нещодавньої колегії Державної аудиторської служби України. Так, в ході колегії Голова Держаудитслужби Алла Басалаєва зазначила, що пріоритетами діяльності відомства на 2024 рік є проведення заходів державного фінансового контролю з питань використання коштів, виділених на відбудову, реалізацію окремих проєктів; захисту національних інтересів, впливу на обороноздатність держави в умовах воєнного та післявоєнного періодів; законності та ефективності формування і виконання місцевих бюджетів, а також інших соціально важливих питань, які мають суспільний резонанс.

Як зазначила Олена Вахновська, за інтегрованою (рейтинговою) оцінкою результатів роботи територіальних органів Держаудитслужби у 2023 році Управління посіло друге місце. Загальна ефективність роботи склала 243 %. Попри складні умови воєнного стану, Управління забезпечує виконання основних завдань державного фінансового контролю, зокрема, щодо охоплення контролем і дослідженням фінансової діяльності суспільно значущих питань.

Так, у 2023 році державні аудитори Вінниччини провели 630 моніторингів та 17 перевірок закупівель, 33 ревізії, 7 державних фінансових аудитів, охопивши  контролем понад 21,5 млрд грн фінансових та матеріальних ресурсів. За результатами інспектувань і перевірок закупівель у 41 об’єкті або 87 % охоплених контролем, встановлено втрат на понад 100 млн грн. Забезпечено усунення понад 84,8 млн грн втрат або на рівні 84%. Результатами державних фінансових аудитів є виявлення фактів неефективних управлінських дій, що призвели (можуть призвести) до неотримання понад 808 млн грн доходів та понесення 187 млн грн непродуктивних (зайвих) витрат. Окрім того,  надано 74 пропозиції і рекомендації та забезпечено виконання 73, з урахуванням наданих у попередніх роках або на рівні 98 %. За результатами моніторингу 630 процедур закупівель попереджено порушень у сфері публічних закупівель через відміну 69 процедур очікуваною вартістю понад 197 млн грн та розірвання 190 укладених договорів на понад 164 млн грн.

Олена Вахновська зосередила увагу аудиторів на невпинному покращенні якості, результативності та ефективності контрольних заходів: «Минулоріч ми покращили виявлення втрат в 1,1 раза: із 90 млн грн до 100 млн грн. За результатами роботи Управління, до бюджетів спрямовано 7 млн грн, що в 1,7 раза більше ніж у 2022 році (4 млн грн). Маємо і надалі забезпечувати якісне документування виявлених порушень, повноту контрольних дій, реалізації результатів контрольних заходів та притягнення винних до відповідальності».

Начальниця Управління зауважила на необхідності досконалого володіння англійською мовою для якісного виконання доручень Держаудитслужби щодо контролю за використанням коштів, отриманих від міжнародних партнерів, а також наголосила на забезпеченні стовідсоткової передачі актів ревізій до правоохоронних органів та відстеження подальшого прийняття процесуальних рішень. За результатами всіх завершених заходів державного фінансового контролю до порушників має вживатися повний спектр визначених законодавством заходів впливу, зокрема, застосування фінансових санкцій та притягнення винних до відповідальності.

В ході наради Олена Вахновська закликала працівників Управління неухильно дотримуватись антикорупційного законодавства та етики поведінки держслужбовців.