Мінцифра разом з Міністерством фінансів та міжнародними партнерами запускає в Дії опитування для працівників ДСНС, які з початку повномасштабного вторгнення отримували заробітні плати завдяки Прямій бюджетній підтримці США (Direct Budget Support — DBS).

Це допоможе посилити контроль обігу цих коштів та забезпечити вищий рівень прозорості. Опитування триває з 13 по 17 травня 2024 року.

За оцінками Міністерства фінансів, за останні два роки майже 57 тисяч працівників ДСНС отримали зарплати за підтримки проєкту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine). До 80% цих коштів надійшли саме у вигляді DBS від Уряду США.

Опитування про своєчасність та повноту виплат зарплат працівникам ДСНС — дієве доповнення до чинної багаторівневої системи моніторингу та аудиту прямої бюджетної підтримки, впровадженої Урядом України, Світовим банком і USAID. Воно допоможе посилити контроль за рухом коштів до кінцевого отримувача та забезпечити вищий рівень прозорості, у тому числі щодо використання коштів допомоги від DBS.

Щоб долучитися, працівникам ДСНС потрібно обов’язково оновити Дію, авторизуватися в застосунку і в розділі Сервіси вибрати Опитування. Якщо після оновлення застосунку опитування не з’явилось одразу, хоча ви є цільовою аудиторією, трохи зачекайте та перевірте знову впродовж дня. 

Нагадаємо, з квітня 2022 до жовтня 2023 року Україна отримала від США грантів на 22,9 млрд доларів. Ці кошти допомогли профінансувати зарплати освітян, медиків, рятувальників та державних службовців, чим забезпечити надання ключових соціальних послуг в умовах повномасштабної війни. 

Опитування проводиться Міністерством фінансів та Міністерством цифрової трансформації України за підтримки проєкту USAID / UK aid SOERA та проєкту USAID / UK aid TAPAS.