За сприяння Могилів-Подільської і Тульчинської окружних прокуратур реально виконано 2 рішення Господарського суду Вінницької області за позовами окружних прокуратур в інтересах держави в особі Вінницької обласної військової адміністрації до Ямпільської міської та Студенянської сільської рад про визнання незаконними та скасування рішень рад щодо оформлення комунальної власності на земельні ділянки з числа земель оборони та скасування державної реєстрацій права на них.

Йдеться про 6 ділянок загальною площею 118,6 га вартістю 493 млн грн, на які Ямпільська міська та Студенянська сільська ради у 2021 році, всупереч закону, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстрували право комунальної власності. Встановлено, що ці ділянки частково розташовані в межах прикордонної смуги та належать до земель оборони.

Наразі державну реєстрацію права комунальної власності на землю скасовано та Вінницька обласна військова адміністрація може надати необхідні для облаштування державного кордону ділянки у постійне користування військовій частині Державної прикордонної служби України.

Також у червні 2024 року рішеннями Господарського суду Вінницької області задоволено ще 2 позови Могилів-Подільської окружної прокуратури в інтересах Вінницької обласної військової адміністрації до Ямпільської міської ради про скасування державної реєстрації права комунальної власності на 2 земельні ділянки загальною площею 35,9 га вартістю 7,5 млн гривень, з яких майже 1,5 га захоплює територію державного кордону.

Загалом у 2024 році органами прокуратури Вінниччини стосовно земель прикордонної смуги подано 11 позовів щодо 14 ділянок загальною площею 566,6 га вартістю понад 4 млрд грн. На сьогодні судами задоволено 9 позовів та реально виконано 7 судових рішень.