Служба безпеки України викрила начальника одного з митних постів Вінницької митниці, який організував корупційну схему під час розмитнення вантажів.

В рамках діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність» співробітники СБУ встановили, що посадовець митниці систематично вимагав хабарі від юридичних та фізичних осіб за прискорення процедури митного  оформлення товарів та не створення штучних перешкод.

За різні суми хабарів він «гарантував» швидке митне оформлення вантажів без проведення обов’язкових форм митного контролю. У разі відмови «клієнтів» платити - оформлення затягували або взагалі відмовляли в  ньому.

Розмір грошової винагороди за «безперешкодне» митне оформлення становив 300 доларів США за одну партію товару.

Співробітники СБУ задокументували декілька епізодів отримання митником незаконної «винагороди».

Правоохоронці затримали посадовця після одержання ним чергового хабаря. На підставі зібраних доказів фігуранту повідомлено про підозру за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України (вимагання та одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Фігуранту обрано міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою та відсторонено від займаної посади.

Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх причетних до корупційної схеми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури та сприяння керівництва Державної митної служби України.

#прозорість_та_підзвітність