Розпорядження голови обласної державної адміністрації
від 22 січня 2007 року № 18
«Про державне регулювання цін на основні продукти харчування»


Відстеження результативності дії регуляторного акту проведено Департаментом регіонального економічного розвитку облдержадміністрації 3-10 березня 2014 року.

Мета регулювання: недопущення необгрунтованого зростання цін на основні продукти харчування.

Мета дослідження: мета періодичного дослідження полягає у визначенні ефективності регуляторного акту - розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 січня 2007 року №18 «Про державне регулювання цін на основні продукти харчування» у Вінницькій області шляхом аналізу статистичних даних.

Строк виконання заходів з відстеження: березень 2014 року.

Статус дослідження: періодичне.

Метод дослідження - аналіз статистичних даних.

Показниками результативності (індикаторами ефективності) дії розпорядження голови облдержадміністрації від 22 січня 2007 року №18 були визначені:
1. Рівень середніх роздрібних цін.
2. Рівень середньої торговельної надбавки.
3. Кількість скарг, пов’язаних із запровадженням розпорядження.


При здійсненні аналізу статистичних даних були використані дані моніторингу середніх роздрібних цін та середніх торговельних надбавок у Вінницькій області, який проводиться Головним управлінням статистики у Вінницькій області та Департаментом регіонального економічного розвитку облдержадміністрації, а також дані Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

За даними моніторингу, який проводиться Департаментом регіонального економічного розвитку облдержадміністрації, протягом 2012-2014 років відбулось незначне зростання середніх роздрібних цін по Вінницькій області на основні продукти харчування (додаток 1).


Таблиця 1
Динаміка росту середніх роздрібних цін на основні продукти харчування

 

Продукти харчування
Середня роздрібна ціна на 01.01.2012 (грн)
Середня роздрібна ціна на 25.02.2014 (грн)
Темп росту, +/- (грн)
Темп росту, %
Борошно пшеничне в/г, 1 кг
4,37
4,64
0,27
106,18
Хліб з борошна пшеничного І г, 1 кг
4,41
5,12
0,71
116,10
Хліб житньо-пшеничний, 1 кг
4,45
5,15
0,7
115,73
Хліб з борошна пшеничного в/г, 1 кг
5,28
6,03
0,75
114,20
Яловичина І категорії, 1 кг
46,87
48,73
1,86
103,97
Птиця , 1 кг
20,72
23,57
2,85
113,75
Молоко, жирн. 2,5%, 1л
7,05
7,65
0,6
108,51
Сметана, жирн. 20 %, 1 кг
18,44
22,65
4,21
122,83
Масло вершкове,72,5%, 1 кг
53,96
57,77
3,81
107,06


Зокрема, на початок березня 2014 року у порівнянні з початком 2012 року зросла середня роздрібна ціна на борошно пшеничне вищого гатунку на 27 коп, що у відсотковому значенні становить 6,18%. Найбільше зростання протягом вказаного періоду спостерігається в цінах на сметану жирністю 20% - 22,83% росту, на хліб з борошна пшеничного І г – 16,1%.
Ціни на вказані продукти харчування протягом зазначеного періоду зросли за рахунок підняття оптово-відпускних цін. Так,за інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації (додаток 2) середньозважена оптово-відпускна ціна протягом 2012-2014рр.. на борошно пшеничне в/г піднялась із 3,05 до 3,30 грн/кг, що становить 25 коп або 8,2%. Ціна на сметану жирністю 20% піднялась з 19,50 до 19,75грн/кг, що становить 25 коп або 1,28%.
Важливо також зазначити, що протягом вказаного періоду (з січня 2012 по березень 2014) ціни на деякі основні продукти харчування знизились.

Зокрема, зменшилась середня роздрібна ціна по Вінницькій області на крупу гречану та манну, а також яйця курячі та олію соняшникову рафіновану (таблиця 2).


Таблиця 2
Динаміка зменшення середніх роздрібних цін на основні продукти харчування
Продукти харчування
Середня роздрібна ціна на 01.01.2012 (грн)
Середня роздрібна ціна на 25.02.2014 (грн)
Темп росту, +/- (грн)
Темп приросту, %
Крупа гречана, 1 кг
11,48
8,88
-2,6
-22,65
Крупа манна, 1 кг
5,17
5,14
-0,03
-0,58
Яйця курячі, 1 дес.
10,13
9,82
-0,31
-3,06
Олія соняшникова рафінована, 1 л
15,18
14,61
-0,57
-3,75


Доцільно зазначити, що майже всі середні роздрібні ціни на продукти харчування, вказані у таблиці 2, знизились. Майже на 23% зменшилась протягом 2012-2014 років ціна на 1 кг крупи гречаної. При цьому, середньозважена оптово-відпускна ціна на крупу гречану та яйця курячі зменшилась з 2012 року по 2014 рік, однак середньозважена оптово-відпускна ціна на 1 л олії соняшникової рафінованої зросла на 20 коп або на 1,65% з 12,10 грн/л до 12,30 грн/л.
Стосовно рівня середніх торговельних надбавок (додаток 1), доцільно зазначити, що протягом періоду з 2012 по 2014 рік торговельні надбавки на основні продукти харчування змінились несуттєво (при граничному розмірі у 15%, без транспортних витрат). Так, зокрема, найбільше зростання розміру торговельної надбавки відбулось на такі продукти харчування як яловичина І категорії – з 9,4% у 2012 році до 13,9% на початок березня 2014 року; свинина – з 9,1% до 13,3% за відповідний період; сир кисломолочний 9% - з 8,5% до 12,8%.
При цьому, на велику кількість продуктів харчування розмір торговельної надбавки зменшився. На борошно пшеничне в/г розмір торговельної надбавки зменшився з 12,8% у січні 2012 до 11,5% на початок березня 2014 року; на макаронні вироби (вермішель з борошна пшеничного в/г) – з 13,0% до 11,8% за аналогічний період; на крупу манну – з 13,1% до 11,9%; на крупу гречану – з 12,3% до 11,6%; на рис – з 13,9% до 12,6%; на молоко жирн.2,5% - з 11,3% до 11,0%; на яйця курячі – з 13,0% до 12,0%; на цукор-пісок – 12,6% до 11,7%; на олію соняшникову рафіновану – з 11,5% до 10,8%; на сіль – з 13,3% до11,5%.
За період дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 січня 2007 року №18 «Про державне регулювання цін на основні продукти харчування» скарг від суб’єктів господарювання, пов’язаних із запровадженням вказаного розпорядження в Департамент регіонального економічного розвитку облдержадміністрації не надходило.
Таким чином, введення в дію регуляторного акту – розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 січня 2007 року №18 «Про державне регулювання цін на основні продукти харчування» сприяло недопущенню безпідставного підвищення цін на соціально-значимі продовольчі товари та забезпечило баланс інтересів суб’єктів господарювання та споживачів основних продуктів харчування.
Враховуючи вищевикладене, вважаємо, що розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 січня 2007 року №18 «Про державне регулювання цін на основні продукти харчування» дозволяє регулювати роздрібні ціни шляхом встановлення розміру торговельних надбавок, враховуючи потреби попиту споживачів та не допускати виникнення соціальної напруги в області.

Додаток1.doc

_______________________________________
Додаток 2
Середньозважені оптово-відпускні ціни на основні продукти харчування
01.01.2012
01.01.2013
01.01.2014
01.03.2014
№ п/п
Назва товару
Одиниця виміру
Середньозважена оптово-відпускна ціна (грн.)
Середньозважена оптово-відпускна ціна (грн.)
Середньозважена оптово-відпускна ціна (грн.)
Середньозважена оптово-відпускна ціна (грн.)
1
Борошно пшеничне в/г
1 кг
3,05
3,10
2,81
3,30
2
Макаронні вироби (вермішель з борошна пшеничного в/г)
1 кг
/---/
4,60
4,60
4,61
3
Крупа гречана
1 кг
8,30
7,00
5,90
6,50
4
Яловичина І категорії
1 кг
33,00
32,00
30,00
30,00
5
Свинина ІІ категорії
1 кг
31,00
30,00
29,25
29,25
6
Птиця
1 кг
17,20
16,90
17,70
17,75
7
Ковбаса варена в/г
1 кг
45,00
43,20
43,20
43,20
8
Молоко, жирн. 2,5%
1 л
6,00
5,60
5,60
5,60
9
Сметана, жирн. 20 %
1 кг
19,50
19,75
19,75
19,75
10
Масло вершкове,72,5%
1 кг
47,70
38,50
42,10
42,10
11
Сир кисломолочний, 9%
1 кг
26,00
24,50
24,50
24,50
12
Яйця курячі
1 дес.
7,50
6,00
7,20
6,76
13
Цукор-пісок
1 кг
6,00
5,50
5,80
6,00
14
Олія соняшникова рафінована
1 л
12,10
12,30
12,30
12,30