За словами А.Парубія, ззовні «було докладено багато зусиль до дестабілізації роботи Парламенту, штучно створена криза навесні минулого року справді поставила нас на краю такої проблеми, як повноцінна робота Парламенту». Він назвав «великою перемогою і великим успіхом можливість перейти без дочасних виборів до збереження стабільності у парламенті і суспільстві». За словами Голови Верховної Ради, депутати «багато чого переосмислили під час тієї політичної кризи». «І той факт, що Парламент не був усунутий із політичного життя і не зробив дій, які би змогли призвести до дочасних виборів, свідчить про те, що випробування він пройшов – продемонстрував якісну, системну і повноцінну роботу проєвропейської більшості», - наголосив А.Парубій і додав, що ухвалення бюджету стало цьому завершальним свідченням.
«Дострокових виборів не буде. Я глибоко переконаний, що сценарій, який нав’язують Україні, - зовнішній, це сценарій не український. А агресор, що фактично обламав зуби об українську армію на Сході, величезні кошти витрачає на те, щоб дестабілізувати ситуацію всередині. Звичайно, Парламент є головним майданчиком, на який відбувається ця атака»,- сказав Голова Верховної Ради і нагадав, що подібні сценарії можна було спостерігати в Молдові, де «шляхом дестабілізації російські сили намагаються змінити вектор цілої країни». «Такий сценарій намагаються нав’язати Україні, але він не матиме успіхів у державі, - наголосив А.Парубій. - Буде робота Парламенту, будуть реформи, буде забезпечена безпека країни і побудова нової країни, нової держави».
Голова Українського парламенту нагадав, що за рік було ухвалено 225 законів, серед яких лише восени ухвалено 100. Визначальними серед них він назвав ті, що стосуються судової реформи. «Ми розпочали судову реформу, і одне з останніх рішень - про вищу раду правосуддя - продемонструвало рішучість парламенту, це є кроком до створення незалежної суддівської системи», - підкреслив він.
Важливим А.Парубій назвав і вирішення питання декомунізації – понад тисячу міст та понад 50 тисяч вулиць, які мали імена катів і вбивць українського народу, перейменовано.
Голова Верховної Ради нагадав, що фактом активної боротьби з корупцією стало запровадження відкритого електронного декларування, проведена реформа у сфері енергетики, дерегуляції, екології, транспорту, інфраструктури.
«Усе це дає підставу говорити, що закладені глибинні реформи у всіх сферах, серед яких і встановлення квот на україномовні пісні, і видання українських книжок», - зазначив він і додав, що не менш важливим було забезпечення захисту безпеки і оборони, зокрема приведення війська до стандартів НАТО, ухвалення Закону про створення сил спецоперацій.
А.Парубій повідомив, що майже тридцять мільярдів гривень закладено у сферу оборони і безпеки, зокрема, - збільшення коштів на заробітні плати на 10% для військовослужбовців.
На переконання Голови Верховної Ради, «Усі виклики Верховна Рада змогла пройти і дати на них позитивні рішення». «Усі ключові рішення приймають у Верховній Раді України. Нормальний робочий, командний діалог з Президентом і Прем’єр-Міністром України вважаю позитивом, який є запобіжником нестабільності і передумовою проведення реформ, - підкреслив А.Парубій. - Тільки консолідована воля всієї влади і залу парламенту дала змогу провести всі реформи». У цьому контексті він нагадав, що лише по безвізовому режиму була 141 вимога. «Якби були непорозуміння, конфлікт і протистояння, ми би не змогли ухвалити необхідні рішення, - наголосив він і підкреслив. -Парламент є головним майданчиком прийняття рішень».
Голова Українського парламенту також висловив переконання, що за кілька місяців громадяни України отримають безвізовий режим з Європейським Союзом. «Найближчими місяцями на пленарних засіданнях Європарламенту це питання має бути вирішене. Я можу сказати одне напевно: коли він з’явиться на порядку денному, за нас буде переважна більшість депутатів. Я це знаю від депутатів різних фракцій і про це можу говорити впевнено. Можу твердо говорити: питання не знято з порядку денного - його відстрочено», - наголосив А.Парубій.