Тривала історія єднання українських земель, які були у складі різних держав, набула кульмінації та остаточно утвердила на політичній мапі Європи присутність української політичної нації. Попри те, що проголошення Акта злуки відбулося в умовах зовнішньої військової агресії, в історії українців почався новий виток боротьби за незалежність і територіальну цілісність України. В подальшому цей день став символом єдності для багатьох поколінь українців.
Історичні уроки змушують нас уважніше ставитися до минулого та робити належні висновки. Падіння української державності в 1917–1920-х для кожного з нас має бути пересторогою. Сценарії агресії та гібридної війни, задіяні сьогодні Російською Федерацією проти нашої незалежної та демократичної держави, багато в чому нагадують ті драматичні роки початку ХХ сторіччя. Тоді проти України також були використані всі можливі методи – від прямого військового вторгнення, окупації, масштабної інформаційної пропаганди до створення на теренах нашої країни “кишенькових” сепаратистських урядів. Наш спільний обов’язок сьогодні зберегти політичну єдність і непохитну віру у спільну справу – захист держави від ворога, зміцнення економіки і повномасштабний запуск реформ.
Якими б жорсткими і виснажливими не були економічні, політичні, безпекові виклики сьогодення, українці довели, що здатні давати їм гідну відповідь. У минулому році вдалося подолати кризові явища, а ряд секторів реальної економіки демонструють оптимістичне оновлення. За останні три роки, фактично з “нуля” ми модернізували та оснастили наші Збройні Сили, які в умовах глобальних мінливих процесів є чи не єдиною гарантією нашої державної незалежності та суспільної безпеки. Поступові галузеві реформи, відновлення виробництва, розширення зовнішнього ринку і соціальні ініціативи дають впевненість стверджувати, що 2017 рік стане етапом забезпечення розвитку економіки, закладення надійної основи для моделі економічного зростання.
Нехай День Соборності нагадує всім нам про велику відповідальність і обов’язок: не лише вберегти рідну країну від небезпеки, а і зміцнити її фундамент для подальшого розвитку та успішної реалізації прийдешніх поколінь.

З повагою
Прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН