Глава держави привітав всіх із успішним голосуванням в Європейському парламенті за надання українцям права безвізових подорожей до країн Євроcоюзу. «Потужну підтримку у цьому питанні нам надала переважна більшість політичних сил, окрім маргінальних проросійських, пропутінських партій. 521 депутат твердо висловив свою цілковиту підтримку України», - зазначив він.
Петро Порошенко наголосив, що «безвіз» матиме чимале практичне значення для багатьох громадян. За його словами, майже 3 мільйони українців вже отримали чи зараз одержують біометричні паспорти, які необхідні для безвізових поїздок. Лише за 2016 рік українці понад 15 мільйонів разів перетнули державний кордон з країнами Європейського Союзу, додав він.
Глава держави підкреслив, що рішення Європарламенту – це значно ширше, ніж вільні подорожі і свобода пересування.
«Це – ще більші гордість за українське громадянство та привабливість українського паспорту. Це – символ приналежності України до спільного європейського цивілізаційного простору. Це яскравий маркер того, що Україна – частина об’єднаної Європи, від Лісабона до Харкова, і ми поділяємо спільні цінності. Це свідчення стратегічної правильності нашого європейського вибору, успішності та безповоротності нашого курсу на інтеграцію до Європи», - зазначив Петро Порошенко.
«І нарешті, сьогоднішнє голосування – це визнання Європейським парламентом глибини наших реформ», - підкреслив Президент і нагадав, що план дій із досягнення критеріїв, необхідних для візової лібералізації, складався майже з півтораста пунктів і всі вони виконані. «Такі нововведення, як електронне декларування статків можновладців, чи створення нових та реформування старих антикорупційних органів, стали можливими завдяки реалізації саме цього плану», - сказав він.
Петро Порошенко додав, що тепер – слово за Радою Європейського Союзу. «Її позитивного рішення ми очікуємо найближчими тижнями. В постійному контакті з лідерами європейських країн працюю над тим, щоб це сталося якнайшвидше», - наголосив Президент. Він нагадав, що ще будучи Міністром закордонних справ, починав боротьбу за безвізовий режим. «Чесно кажучи – навіть не уявляв собі, яким довгим та тернистим буде цей шлях. Не можу сказати, що то була легка й проста робота, але кожного дня протягом майже восьми років я відчував і відчуваю свою персональну відповідальність за успішність цього проекту», - сказав Президент.
Глава держави додав, що звісно і Уряд, і вся влада ще мають наполегливо працювати над тим, щоби кількість співгромадян, які фінансово можуть собі дозволити мандрівки до Європи, рік від року зростала.
«Глибоко вдячний президентові Європарламенту, доповідачам Європарламенту з українського питання, делегації по зв’язкам з Україною, групі «Друзі України в Європарламенті» та всім євродепутатам за їхні особисті зусилля для реалізації важливої для кожного українця мети», - сказав Президент і також подякував українським дипломатам, народним депутатам, громадським організаціям, які разом зі ним рухали цей процес.
Петро Порошенко наголосив: «Вклоняюся славним українським воїнам, які в боротьбі з російським агресором, захищають не лише територіальну цілісність та європейський вибір України, але й усю систему цінностей Старого Світу».