24 жовтня в обласному Молодіжному центрі «КВАДРАТ» відбулася презентація мобільної бібліотеки Ideas Box.

У заході взяли участь: Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, народний депутат України Ірина Борзова, радниця голови обласної Ради з питань молодіжної політики Ірина Лозова, головний спеціаліст з ведення проекту ВПІНО "Філія АКТЕД" Андрій Лавриненко та місцевий представник організації Олена Гончар.

Мобільна бібліотека Іdeas Box («Скринька ідей») була розроблена благодійною організацією Bibleotheques Sans Frontieres (Бібліотеки без кордонів). Це інноваційний інструмент неформального навчання для дітей та молоді, що оснащений доступом до Інтернету, принтером, планшетами, настільними іграми, електронними і паперовими книгами, а  також кінотеатром.

Під час заходу Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна підкреслила, що сьогодні в умовах війни мобільна бібліотека функціонуватиме як простір для інтеграції ВПО, який сприятиме відновленню емоційної рівноваги, розвитку, налагодженню нових соціальних зв'язків. 

«Ми розуміємо, що переїжджаючи, молодь не завжди має доступ до комп’ютерної техніки, яка необхідна для успішного навчання та розвитку. Завдяки появі в «КВАДРАТі» мобільної бібліотеки Ideas Box молодь Вінниччини матиме змогу безкоштовно скористатися комп’ютером чи планшетом, щоб виконати завдання, попрацювати з навчальними програмами, вивчати іноземні мови чи дізнатися щось нове завдяки вбудованій бібліотеці. Також тут можна знайти нових друзів та поспілкуватися з цікавими людьми», - заначила Наталя Заболотна.

Звертаючись до присутніх, народний депутат України зауважила: "Багато молоді, зокрема ВПО проживають за межами обласного центру, тому варто розробити комплексну програму щодо розміщення мобільних бібліотек в громадах області. Нам потрібно їхати до громад Вінниччини в місцеві заклади освіти, щоб кожен переселенець мав можливість скористатися мобільною бібліотекою «Іdeas Box».

Як зазначив Андрій Лавриненко, сьогодні соціалізація ВПО, які втікали від війни є надзвичайно важливою. На Вінниччині зараз проживає велика кількість переселенців. Саме тому разом із Бібліотекою без кордонів ми вирішили розмістити бокс тут, щоб покращити можливості дозвілля та самовдосконалення.

Під час презентації керівниця молодіжного центру Анастасія Молдован додала, що  діджиталізація приносить користь, вона є актуальною зараз та полегшує роботу для студентів та викладачів.

Мобільність системи здійснює значний попит та вплив саме в територіальних громадах, тому вже з наступного року планується графік використання мобільної бібліотеки, її  інтеграції  в наявні програми обласного рівня, які затверджені обласною радою,  і будуть розширювати можливості для молоді в усіх 63 громадах області.

У свою чергу,  Олена Гончар зауважила, що мобільною бібліотекою можуть користуватися не лише молодь і підлітки для навчання та розваг, а й спеціалісти в училищах і технікумах для покращення своїх знань та їх впровадження у своїх громадах.

Детальніше про роботу «Ideas Box» розповів завідувач сектору ІТ МЦ «КВАДРАТ»  Віктор Чайковський. За його словами, перевага таких бібліотек в тому, що вони не потребують енергопостачання чи доступу до мобільного інтернету. Систему можна розгорнути у будь-якому місці, адже вона працює повністю автономно, так як має свій генератор живлення.

Мобільні бібліотеки Ideas Box в МЦ "КВАДРАТ" сприятимуть змістовному дозвіллю та стануть майданчиком для розвитку потенціалу молодих людей. Окрім настільних та комп'ютерних ігор, на усі планшети завантажено навчальні матеріали з англійської,  німецької, французької мов для індивідуального вивчення.

Також під час заходу Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна вручила представникам організації подяки від обласної військової адміністрації за надійне партнерство, швидке реагування на потреби внутрішньо переміщених осіб, плідну співпрацю у сфері соцзахисту та молодіжної політики, а також за надання підтримки у вирішенні нагальних гуманітарних питань.

У свою чергу, народна обраниця Ірина Борзова подякувала обласній військовій адміністрації та профільному департаменту за співпрацю та підтримку дітей і молоді.

Зауважимо, що передача Ideas Box стала можлива завдяки співпраці Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації з Відокремленим підрозділом міжнародної неурядової організації «ACTED», що є партнером Bibleotheques Sans Frontieres.