Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів перше засідання утвореної указом Глави держави 3 листопада 2022 року робочої групи з підготовки пропозицій щодо надання допомоги державам, які потерпають від гострої продовольчої кризи. 

«Сьогодні саме Україна є тією головною силою, яка допомагає боротися з продовольчою кризою, створеною в результаті агресії Росії проти України. Це демонструє, що навіть у таких жахливих умовах наша країна продовжує бути відповідальною, продовжує думати не лише про себе, а й про людей, які сьогодні страждають у світі внаслідок цієї війни», – наголосив Андрій Єрмак.

За його словами, на сьогоднішньому засіданні робочої групи окреслюються перші напрацювання щодо гуманітарного постачання українського зерна країнам, які найбільше його потребують.

Очільник Офісу Президента нагадав, що у листопаді минає 90 років від трагедії Голодомору 1932-1933 років – геноциду українського народу. Тож українська нація на собі відчула, що таке голод, і розуміє важливість реалізації цієї ініціативи. 

«Знаково, що саме у ці дні ми нагадуємо світові про цю трагедію і не хочемо, щоб подібне повторювалося з іншими народами», – сказав Андрій Єрмак.

За його словами, Україна прагне залучити до участі в реалізації цієї ініціативи міжнародних партнерів, вже розпочато відповідні консультації.

Як зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, з початком повномасштабної агресії Росії проти України світ усвідомив ту важливу роль, які відіграє українське зерно у стабілізації світового продовольчого ринку. Зокрема, створювані Росією перешкоди в експорті українського збіжжя викликають коливання вартості зерна на світовому ринку.