11 листопада  Республіка Польща святкує 104 річницю Дня незалежності.

Варто зазначити, що з перших днів повномасштабної війни саме Польща прихистила багато українців, включаючи ліцеїстів із Вінниці. Там вони перебували протягом чотирьох місяців і мали можливість поспілкуватися з однолітками, ближче познайомитися з польською культурою. 

На знак вдячності до дружнього народу за надану допомогу та підтримку у Вінницькому кооперативному інституті  відбувся захід «Навіки разом».

Його організували викладачі та студенти спільно з Польським ліцеєм гуманітарних наук та інформаційних технологій ім. Януша Корчака, що діє на базі кооперативного інституту.

Захід розпочався з виконання національних гімнів України та Польщі.

Привітав присутніх зі святом Начальник ОВА Сергій Борзов: «102 роки тому у Вінниці Юзеф Пілсудський сказав: «Немає вільної Польщі без незалежної України». Цей вислів актуальний і сьогодні. Наскільки важливо мати сусіда, якого добре знаєш і якому довіряєш. Від самого початку повномасштабної війни саме Республіка Польща однією з перших країн Євросоюзу простягнула руку допомоги, прихистивши мільйони українців. Польський уряд і Сейм максимально спростили процедури перетину кордону і подальшого включення нашої держави до дружньої Європейської спільноти. 23 червня 2022 року члени Євросоюзу проголосували за надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Так розпочалася нова  історія України та Євросоюзу. Тепер ми з вами не поруч, а разом. Не два сусіди, між якими кордони і бар’єри, а одна європейська родина. Це честь і велика відповідальність для всіх українців».

Користуючись нагодою, очільник області подякував нашим польським партнерам, волонтерам та всьому польському народові за тверду і послідовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також за надану допомогу нашій державі та Вінниччині зокрема.

«У важкі часи дружба міцнішає.  Від усіх жителів області та від себе особисто вітаю усіх вас з Днем незалежності. Бажаю кожному непохитності духу і нових звершень. Нехай ваш патріотизм та неймовірна  здатність допомагати стане зразком для інших європейських країн», - зазначив Сергій Борзов.

У свою чергу, народний депутат України Ірина Борзова підкреслила: «Коли росія розпочала страшну війну проти України, саме Польща була першою країною, яка засудила жорстку політику агресора і до сьогодні продовжує підтримувати нашу державу, дітей та молодь».

Також народна обраниця подякувала керівництву ліцею за співпрацю в організації освітнього процесу під час воєнного стану.

«Важливо, що українська молодь має можливість навчатись, розвиватись, рухатись вперед та представляти нашу країну на міжнародному рівні», - зауважила Ірина Борзова.

Почесний ректор Вінницького кооперативного інституту, народний депутат України  Анатолій Драбовський зазначив, що саме Польський ліцей став осередком не лише освіти, а й культури, спорту, міжнародного обміну.

«У складний для України час, коли йде війна, важко переоцінити дружню допомогу від польського народу», - зазначив Анатолій Драбовський.

День незалежності Республіки Польща відзначатимуть не лише в Польщі, а й в багатьох країнах за її межами, де проживають близько 20 млн людей з польським корінням, тож Україна -  не виняток.

За словами голови ГО «Спілка поляків Вінниччини» Алли Ратинської, в області також проживає польська спільнота. Станом на сьогодні у Вінниці нараховується 20 польських товариств.

Під час заходу талановиті ліцеїсти Вінницького кооперативного інституту та Польського ліцею гуманітарних наук та інформаційних технологій ім. Януша Корчака виконали вокальні і танцювальні номери.

Також для присутніх організували телеміст Україна-Польща, де українці привітали поляків з їх національним святом. У свою чергу, поляки побажали нашому народу якнайшвидшої перемоги, збереження і зміцнення своєї незалежності та подальшого розквіту в сім'ї європейських держав.