Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна провела робочу зустріч з Дугласом Ґарне - директором Хайлендського інституту штату Колорадо.

Як відомо, нещодавно на базі Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського відкрили Міжнародний інститут вивчення травми. Як зазначає Наталя Заболотна, це дасть можливість готувати кадри у сфері психологічної підтримки.

У рамках візиту Дуглас Ґарне відвідав університет, поспілкувався з викладачами та студентами.

Він запропонував обмін досвідом між українськими та американськими фахівцями у сфері ментального здоров’я.

Як зазначає пан Ґарне, від початку повномасштабного вторгнення в США сформувалася ціла група людей, які хочуть нам допомогти у цьому напрямку. Інститут вивчення травми може стати базою для цього, а сама модель - основою для всієї України.

Дуглас Ґарне також наголосив, що найкращою підтримкою для ментального здоров’я кожного стане перемога України. Він запевнив у непохитній підтримці українців з боку громадян США.

Обговорюючи тему ментального здоров'я, Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна зауважила, що наразі вкрай необхідно використати ресурс кожної людини, набути навичок самоконтролю, аби вже до спеціалістів потрапляли саме важкі випадки.

"Кожен має навчитися відновлювати власний ресурс. А в закладах освіти, охорони здоров‘я мають вміти оцінити стан людини, пояснити проблему на елементарному рівні та вчасно направити людину, куди необхідно. - зазначила Наталя Заболотна. - Це нормально – говорити, що тебе щось турбує. Так важливо, аби це розуміли якомога більше людей. Особливу увагу потрібно приділяти військовим та їхнім родинам. Завдяки Всеукраїнській програмі "Ти як?" Першої леді Олени Зеленської та нашим зусиллям у регіоні спільно з координаторкою Оленою Бессарабою ми вже маємо результати".

Підбиваючи підсумки зустрічі, Перший заступник Начальника ОВА висловила переконання, що співпраця з аналітичним центром Дугласа Ґарне та спеціалістами зі США буде результативною та підсилить відповідні напрацювання.

Відновимо людину – людина відновить все!