Перемога України — це перемога Європи. Успіх України — це успіх Європи. Це стосується, як перемоги у війні проти росії, так і членства України в Європейському Союзі. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час брифінгу за підсумками зустрічі з Високим представником Європейського Союзу Жозепом Боррелем.

Денис Шмигаль привітав рішення почати підготовку переговорної рамки Єврокомісії та провести офіційний скринінг українського законодавства на відповідність європейському. А також схвалення фінансового інструменту Ukraine Facility, який передбачає підтримку для України на рівні 50 млрд євро.

«Ми також надзвичайно цінуємо військову допомогу, яку ЄС надає Україні.  Європейський оборонно-промисловий комплекс нарощує свої потужності, і я впевнений, що ми скоро це відчуємо. Адже прискорення поставок артилерійських боєприпасів в Україну — один із ключових пріоритетів зараз», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Очільник українського Уряду також висловив сподівання, що вже скоро буде ухвалене рішення про створення Фонду підтримки України (Ukraine Assistance Fund) у рамках EPF.

Денис Шмигаль і Жозеп Боррель також обговорили створення спільних оборонних підприємств та посилення санкцій проти росії. Прем’єр-міністр зауважив, що Україна розраховує на ухвалення 13-го пакету санкцій вже цього місяця.

«Ми вітаємо зусилля ЄС, які відкривають шлях до використання прибутків від цих заморожених російських активів. А також важливу ініціативу Єврокомісії щодо конфіскації доходів, що були отримані в результаті порушення санкцій ЄС. Але ми продовжуємо наголошувати на тому, що використання прибутків від заморожених активів — це лише перший проміжний крок», — відзначив Прем’єр-міністр.

Водночас він наголосив, що на часі — створення юридичного механізму, який дозволить конфісковувати заморожені російські активи, включаючи суверенні активи Центрального банку рф, та спрямувати їх на потреби України. 

Денис Шмигаль також привітав рішення Єврокомісії продовжити до червня 2025 року повне скасування мит на українську продукцію. Разом із Угодою про асоціацію це рішення, за його словами, забезпечить Україні так званий «економічний безвіз».

«Ми не лише очікуємо швидкого схвалення цієї ініціативи всіма інституціями ЄС, але і вважаємо важливим закріпити такий — повністю вільний — режим торгівлі в самій Угоді про асоціацію. Це один з головних напрямків нашої роботи цього року в торговельних відносинах з Європейським Союзом», — підкреслив Глава Уряду.

Також він додав, що для України вкрай важливо продовжити дію Угоди з ЄС про вантажні перевезення автомобільним транспортом.

Зі свого боку Жозеп Боррель підкреслив, що Україна залишається найвищим пріоритетом для Євросоюзу. Він додав, що ЄС має надати нашій державі все, чого вона потребує до перемоги. Водночас Високий представник Євросоюзу анонсував, що до кінця року Україні буде надано 1 млн необхідних Україні боєприпасів. 

Сторони також домовилися провести наступне засідання Ради асоціації Україна — ЄС у березні цього року.