Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Високим представником Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики, віцепрезидентом Європейської комісії Жозепом Боррелем, який перебуває з візитом у нашій країні.

Глава держави подякував Жозепу Боррелю за незмінну підтримку України з боку Європейського Союзу в протистоянні російській агресії.

«Дякую за візит вашої команди до України. Дякую за підтримку українського народу. Ви завжди були з нами у важкі моменти. В часи складних викликів ви завжди були на боці України, українців у нашій боротьбі за життя, суверенітет і незалежність», – сказав Володимир Зеленський.

Співрозмовники приділили ключову увагу співпраці України та ЄС у безпековій сфері, зокрема першочерговим потребам українських Сил оборони та важливості прискорення реалізації плану ЄС щодо постачання в Україну 1 мільйона артилерійських боєприпасів. 

Зі свого боку Високий представник ЄС запевнив, що до кінця поточного року в Україну буде доправлено 1 мільйон артилерійських боєприпасів. Він також відзначив важливість продовження фінансової підтримки України з боку Європейського Союзу.

Глава Української держави акцентував на необхідності визначити Україну пріоритетним напрямом експорту артилерійських боєприпасів та збільшити кількість замовлень і контрактів на їх виробництво з боку держав – членів ЄС.

«Припинити експорт артилерійських боєприпасів до третіх країн ЄС – це єдине можливе правильне рішення за сучасних безпекових викликів», – заявив Президент України.

Володимир Зеленський і Жозеп Боррель також обговорили законопроєкт про посилення мобілізації, який сьогодні Верховна Рада України ухвалила в першому читанні.