Сьогодні Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна та директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ігор Матковський провели на Іллінеччині стратегічну сесію «Роль Іллінецької територіальної громади в просуванні здорового способу життя та вакцинації», приурочену до Європейського тижня громадського здоров’я.

«Два важливих фактори: психічне здоров’я та вакцинація. Ми створили платформу для обміну досвідом, розробки нових ідей та прийняття спільних рішень, які допоможуть зробити людей Іллінецької громади здоровішими та щасливішими. Інші ж громади можуть запозичити цей досвід», - зазначила Перший заступник Начальника ОВА.

Посадовиця розповіла присутнім про Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?», яка з моменту її ініціювання та впровадження першою леді Оленою Зеленською суттєво змінила розуміння суспільством важливості турботи про ментальне здоровʼя.

«Відтепер у людей закріплюється позитивне сприйняття відвідування психотерапевта, замість замовчування своїх проблем та переживань. А разом на Вінниччині ми наближаємо послуги з підтримки ментального здоров‘я до людей, відповідні навчальні програми проходять сімейні лікарі, а також фахівці сфер освіти, спорту, культури, соціальної, усі, хто безпосередньо комунікує з людьми», - зазначила посадовиця.

Вона також зауважила, що в Іллінецькій громаді, як і в інших громадах України, є певні перешкоди для імунізації дітей. Тож сьогодні присутні обговорили шляхи подолання цих перешкод. Визначили роль громади у формуванні здорового способу життя.

Перший заступник Начальника ОВА підкреслила, що кожен може зробити свій внесок у покращення громадського здоров'я, ведучи здоровий спосіб життя, вакцинуючись, дотримуючись правил гігієни та беручи участь у громадських заходах, спрямованих на покращення здоров'я.

У свою чергу, директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Ігор Матковський зазначив, що треба виховувати в першу чергу себе, виробляти корисні звички, що стосуються здоров‘я, тоді і наші діти будуть бачити приклад.

«Культуру громадського здоров’я можемо формувати лише починаючи з себе», - резюмувала Наталя Заболотна.