За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його Перший заступник Наталя Заболотна провела робочу зустріч з представниками УВКБ ООН.

У зустрічі також взяв участь заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець.

Учасники обговорили нові спільні проєкти з організацією.

«Від початку повномасштабної війни, в рамках співпраці з Вінницькою обласною військовою адміністрацією, агенція надала велику кількість гуманітарної допомоги. Реалізовується й програма підтримки ВПО у вигляді грошових виплат. Один із нових проєктів  – створення і облаштування навчально-тренінгового центру ментального здоров’я», - зазначила Наталя Заболотна.

За словами Першого заступника Начальника ОВА, основна концепція полягає в підготовці, підвищенні кваліфікації фахівців з ментального здоров’я, які працюють в громадах з людьми.

«Центр також буде взаємодіяти зі спеціалістами з центрів життєстійкості. Загалом, за допомогою зможе звернутися будь-хто. Це буде вищий рівень надання психологічної підтримки. І додатково своєрідний коворкінговий простір для неурядового сектору. Проте, зараз є потреба у проведенні ремонтних робіт приміщення центру та забезпеченні вимог доступності». - зауважила Наталя Заболотна.

Також під час зустрічі сторони обговорили питання щодо працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

«Так, у червні плануємо в місті Хмільник провести Форум «Сприяння адаптації ВПО до нових умов життя та зайнятості». Упродовж заходу всі охочі зможуть ознайомитися із можливостями працевлаштування, професійного навчання, надання державних грантів для створення або розвитку власної справи та програм підтримки роботодавців, що беруть на роботу ВПО», - розповіла посадовиця.

За словами Наталі Заболотної, ще один життєво необхідний напрям співпраці - це подальша підтримка внутрішньо переміщених людей, які мешкають у місцях тимчасового проживання. Наразі в області є МТП, де досі необхідні меблі та побутова техніка.

«Щиро дякую організації за знаходження спільних точок дотику, розуміння наших потреб. Далі будемо працювати над реалізацією озвучених проєктів. Голова Саб-Офісу УВКБ ООН у Вінниці Федеріко Серсале залишає свою посаду. Він тепер працюватиме у місті Дніпро. Я вдячна йому за плідну співпрацю періодом у два роки». - зазначила посадовиця.

Зустріч відбулась у рамках діяльності Регіонального офісу міжнародного співробітництва.