За профільною середньою освітою майбутнє України? Що передбачає нова реформа?

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його Перший заступник Наталя Заболотна та директор Департаменту гуманітарної політики ОВА Володимир Буняк взяли участь в обговоренні законодавчих змін, необхідних для втілення реформи профільної середньої освіти.

Захід відбувся у місті Києві.

Посадовиця зазначила, що сучасний стан освіти призводить до нерівності між сільськими й міськими школами за якістю та доступністю освіти.

«Учнівство практично не має впливу на те, що вивчати. Попри різноманіття назв профілів (більше 20), за гуманітарними профілями навчаються приблизно 70% учнів. Школам не вистачає матеріально-технічних ресурсів, щоб підвищити якість освіти за природничими та ІТ-профілями», - підкреслила Наталя Заболотна.

Сьогодні країна не може собі дозволити вкладати кошти в освіту людей, які в майбутньому не будуть працювати за спеціальністю. Окрім того, ринок праці змінюється під впливом війни.

«Держава має формувати запит на спеціальності, необхідні для відбудови країни. Саме тому школи мають допомагати молодим людям робити вибір майбутньої професії», - акцентувала Перший заступник Начальника ОВА.

За новою реформою, навчання триватиме 12 років і більше, саме так зараз у країнах ЄС, Канаді тощо. Це дуже важливо у контексті нашої євроінтеграції.

Фактично маємо два спрямування:

академічне

(поглиблене вивчення предметів (курсів) і підготовка до вищої освіти);

професійне

(орієнтоване на ринок праці; акцент на порівняно швидке здобуття професії).

Наталя Заболотна зауважила, що одним з ключових завдань реформи - є формування спроможної мережі закладів освіти, побудови нової освітньої інфраструктури, яка дозволить забезпечити високу якість освіти, що безпосередньо є компетенцією органів місцевого самоврядування.

«Зараз реформа знаходиться на підготовчому етапі: написання стратегії, дорожньої карти, узгодження законодавчої рамки, до 1 вересня 2024 року на обласному рівні має бути затверджений план перспективної мережі закладів ЗПСО», - резюмувала посадовиця.

У 2030 році майже 1,2 млн учнів будуть навчатися в академічних ліцеях і професійних коледжах.

Обговорення пройшло на комунікаційному майданчику Офісу Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України у співпраці з Міністерство освіти і науки України за сприяння та підтримки Швейцарсько- українського проєкту DECIDE - «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».