7 червня відбулося розширене засідання Координаційного центру з підтримки цивільного населення при Вінницькій ОВА за участі Віцепрем’єр-міністра України-Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, у заході взяли участь його Перший заступник Наталя Заболотна та заступник Андрій Кавунець.

Під час засідання також були присутні народні депутати України Юлія Овчинникова й Анатолій Драбовський, керівники профільних департаментів ОВА, начальники РВА, голови територіальних громад, представники міжнародних організацій.

Звертаючись до присутніх, Ірина Верещук відзначила, що Вінниччина є лідером у впровадженні проєктів, пов’язаних із ветеранською політикою та підтримкою ВПО.

«Ви демонструєте результат та високу професійну підготовку. За цим стоять роки досвіду й великої праці. Дякую вам за те, що показуєте як має виглядати регіон у війні: борючись, допомагаючи, перемагаючи. Можете розраховувати на нашу підтримку», - запевнила Віцепрем’єр-міністр України-Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Під час засідання учасники обговорили низку питань щодо реалізації ветеранської політики в області.

Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна представила роботу Коордцентру.

«Під час засідань ми зосереджуємося на двох напрямках. Перший – це вирішення конкретних актуальних питань. Другий – інформування громад і місцевих Коордцентрів про проєкти, особливо державного рівня, які сьогодні реалізовуються. Наше завдання – зробити все, аби ветерани, члени їх родин та ВПО в кожній громаді знали про ці проєкти та були залучені до них». – зазначила посадовиця.

Також Наталя Заболотна розповіла присутнім про реалізацію проєкту «Помічник ветерана», послугу психосоціальної адаптації ветеранів та їх родин, візити мультидисциплінарної команди у всі 63 громади області.

Заслухавши доповідь, Ірина Верещук зазначила, що Вінниччина врятувала проєкт «Помічник ветерана». Це єдина область, у якій він повноцінно запрацював.

«Я хочу, аби ви екстраполювали цей досвід на всю Україну!» — наголосила урядовиця.

Окрім цього, Ірина Верещук переконана, що послуга психосоціальної адаптації ветеранів та їх родин, яка має успіх, повинна залучитися підтримкою держави у плані фінансування. Власне два попередніх заїзди відбулися за сприяння громадського сектору.

Окрему увагу приділили важливості забезпечення прав та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, яких в області понад 140 тисяч. Зокрема, розглянули питання житла та працевлаштування.

«Ми маємо регіональну комплексну Програму інвестування житлового будівництва у Вінницькій області «Власний дім», затверджену Начальником ОВА Сергієм Борзовим. В рамках програми вже виділено два кредити для ВПО на загальну суму майже 600 тис. грн. Хоча ця програма насправді більш широка. За нею видано вже 99 кредитів для різних категорій». – зазначив Андрій Кавунець.

Він також додав, що на Вінниччині за підтримки МОМ у трьох територіальних громадах області (Агрономічненській, Хмільницькій, Ладижинській) буде збудовано 18 багатоквартирних будинків. Наразі завершується проєктування та ведуться підготовчі роботи». - зауважив заступник Начальника ОВА.

Також під час засідання йшлося про діяльність міжнародних партнерів щодо підтримки постраждалого населення на Вінниччині.

Наталя Заболотна зауважила, що, на жаль, останнім часом усе частіше центральні та західні регіони знаходяться поза увагою донорів.

«Так у декількох МТП досі не вистачає побутової техніки та меблювання». – додала посадовиця.

Віцепрем‘єр-міністр запевнила у підтримці альтернативними джерелами енергії.

«Зараз наша область співпрацює з УВКБ ООН, МОМ, Всесвітньою продовольчою програмою ООН, Міжнародним комітетом порятунку, МО «Лікарі без кордонів», Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, ACTED, БФ «Право на захист», ЮНІСЕФ та іншими міжнародними організаціями. Ми щиро дякуємо їм за багаторічну співпрацю та підтримку тих, хто цього потребує. Працюємо у тісній координації задля перемоги!» - резюмувала Наталя Заболотна.