Енергетична галузь України переживає нині дуже непрості часи.

Через повномасштабну війну і постійні масовані обстріли енергетичної інфраструктури є величезні руйнування важливих об’єктів енергетики по всій країні.

Як зазначив Начальник ОВА Сергій Борзов, останнім часом значний дефіцит електроенергії в енергосистемі зберігається більшу частину доби.

Тож з 14 травня почали застосовуватися графіки погодинних відключень для побутових споживачів.

До цього, з середини квітня, «Укренерго» періодично обмежувало електропостачання переважно промисловості. Від початку червня, через дефіцит в енергосистемі, застосовуються обмеження споживання електроенергії протягом доби в усіх регіонах України.

За словами очільника області, головна причина таких обмежень – наслідки ракетних ударів ворога по українських електростанціях. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку цих атак.

«Вінниччина теж зазнала відчутних втрат в енергосистемі. Неодноразово ворог атакував територію Ладижинської ТЕС та інші об’єкти критичної інфраструктури. Для підтримки балансу в енергосистемі Диспетчерський центр «Укренерго» вимушений застосовувати заходи обмеження споживання і для промислових, і для побутових споживачів. Проте, вже цими вихідними мешканці Вінниччини відчули істотні полегшення щодо обмежень електропостачання. Це пов'язано із завершенням ремонтів на атомних блоках, хоча ремонтна кампанія ще триває». – зауважив Начальник ОВА.

Він також зазначив, що за інформацією АТ «Вінницяобленерго», через декілька днів область повернеться до звичного режиму застосування графіків погодинних відключень.

«Станом на сьогодні у Вінницькій області доведено обсяги погодинних відключень з 14.00 до 19:00. А також додатковий – з 19.00 до 23:00. На офіційному сайті АТ Вінницяобленерго в розділі «Онлайн графік погодинних відключень» розміщено актуальну інформацію. Тож користуйтесь лише офіційними джерелами». – підкреслив керівник області.

Пікові години навантаження на енергосистему у Вінницькій області, згідно режимних замірів - з 08:00 до 11:00 години ранку та з 20:00 до 23:00.

У ці години бажано не користуватися енергомісткими приладами, адже вони можуть різко підвищувати навантаження на мережу.

«Населення споживає третину всієї виробленої електроенергії у нас в країні. Тому від ощадливого її використання залежить тривалість графіків відключень для кожного з нас. Дякую за розуміння. Вистоїмо! Переможемо!» - резюмував Сергій Борзов.