101 країна та міжнародна організація, лідери країн та урядів протягом 15-16 червня обговорили у Швейцарії можливі шляхи досягнення миру в Україні на основі Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Учасники саміту узгодили позицію щодо трьох пунктів: продовольча безпека, ядерна та енергетична безпека і звільнення всіх полонених та депортованих українців і українок, дорослих і дітей, яких викрала Росія.

Ключові принципи щодо цих елементів задля справедливого та сталого миру викладені у Спільному комюніке про основи миру.

Глобальний саміт миру став наймасштабнішим міжнародним заходом заради України, на якому були представлені усі частини світу та континенти – Латинська Америка, Близький Схід та Азія, Африка, Європа, Тихоокеанський регіон, Австралія, Північна Америка. Дві третини країн-учасниць -  на найвищому рівні. Фактично цей захід є першим кроком до справедливого миру, що ґрунтується на Статуті ООН і базових принципах міжнародного права.

У комюніке учасники Саміту наголосили, що використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю, а українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька АЕС, мають працювати під повним суверенним контролем України та наглядом МАГАТЕ .

Спільне комюніке також містить пункт про безперебійне виробництво й постачання продуктів харчування. Напади на торговельні судна, цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. У комюніке наголошується: продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю.

На Саміті було сформоване бачення щодо військовополонених. Вони повинні бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські цивільні особи, які були незаконно утримувані, мають бути повернуті в Україну.

Це три з десяти пунктів Формули миру, яку Президент Володимир Зеленський презентував у листопаді 2022 року, під час зустрічі G20 в Індонезії. Робота щодо решти пунктів буде продовжена разом зі світовою спільнотою у визначених на Саміті робочих форматах.

Саміт миру у Швейцарії - це перший крок до справедливого миру, що ґрунтується на Статуті ООН і базових принципах міжнародного права.