Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь у засіданні, на якому підбили підсумки роботи міжсекторального центру захисту для дітей, що постраждали або стали свідками насильства, кримінального правопорушення за 2024 рік.

За словами Наталі Заболотної, уже 4 роки в нашій області діє система Барнахус.

«Статистика домашнього насильства, на жаль, зростає. Так, у Вінницькій області лише за 1 квартал  2024 року зареєстровано 105 фактів вчинення домашнього насильства щодо дітей. Лише у 2024 році провели 18 допитів щодо 14 кримінальних провадженнь щодо 15 дітей, з них 13 дівчаток та 2 хлопчики. Загалом за період роботи – 75 допитів. Ця процедура – це скоординований ефективний захист, послуги та правосуддя, дружнє до дітей. Тому для області важливою і потрібною є діяльність міждисциплінарного спеціалізованого закладу Барнахус». - зазначала Перший заступник Начальника ОВА.

Наталя Заболотна також додала, що з 24 лютого 2022 року почали допитувати дітей, які постраждали внаслідок військової агресії російської федерації проти України.

«Так, у Центрі допитано 6 дітей, потерпілих від ракетного обстрілу у Вінниці. Дані будуть використані в розслідуваннях воєнних злочинів Росії проти України». - зауважила посадовиця.

Під час засідання учасники розглянули проблеми, з якими центр стикається у роботі. Зокрема, обговорили результати міжвідомчої співпраці з Вінницькою обласною прокуратурою та Головним управлінням Національної поліції України.

«Є випадки повторних допитів, то ж розробляємо алгоритми, які не допустять повторного психотравмування дитини». - підкреслила Наталя Заболотна.

Крім цього, Перший заступник Начальника ОВА зазначила, що одним із викликів у роботі  Центру є неврегульованість його діяльності на законодавчому рівні, проте положення і постанова вже у процесі розробки та затвердження.

«Продовжуємо працювати. Потрібно задіювати ті механізми, які покращуватимуть допит та не шкодитимуть дитині. Окрім цього проводитимемо додаткове інформування дотичних структур, зокрема зокрема суддів». - резюмувала Наталя Заболотна.

Нагадаємо, що 15 грудня 2020 року був підписаний Меморандум між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Вінницькою обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» про взаєморозуміння щодо створення центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення» (модель Барнахус) терміном на 4 роки.