Цього разу послугою з соціальної адаптації скористалися 10 сімей ветеранів із Городківської, Липовецької, Мурованокуриловецької, Оратівської та Піщанської територіальних громад.

Вони пройшли перший етап, що передбачає психосоціальне відновлення на базі рекреаційного закладу.

За словами Першого заступника Начальника ОВА Наталі Заболотної, вперше до співфінансування долучилися громади.

«Вони взяли на себе усі витрати на перебування ветеранів, їх дружин та дітей у санаторно-курортному закладі. Роботу фахівців мультидисциплінарної команди із психологами та соціальними працівниками забезпечили за рахунок обласного бюджету. Важливо те, що цього разу із родинами були фахівці, які відповідають за соціальну адаптацію та надання соціальних послуг у їхніх громадах, а, отже, вони будуть супроводжувати їх і надалі за місцем проживання». – зазначила Наталя Заболотна.

Перший заступник Начальника ОВА також додала, що за 7 днів члени родини формують довірливі стосунки як одне з одним, так і стабілізують свій власний психоемоційний стан, розвивають стійкість до психологічної травматизації.

Враженнями поділилися й самі учасники послуги.

Один із ветеранів зазначає: «Одразу було важко, потім адаптувався. Ми вже знаємо графік: коли і куди потрібно йти. Дружина відпочила від господарства та кухні. Діти раді, встигають ще й погратися. Головне, що це сімейний відпочинок, це чудово!»

Дружина захисника розповідає: «Спочатку ми не розуміли для чого нам розмови з психологами, ніби ж всі нормальні, а потім ми побачили як психологи стараються, викладаються на повну, намагаються дати нам щось корисне. Загалом ми задоволені, але мало днів.

Іще один ветеран з Оратівщини не стримує захоплення: «Це такі прекрасні почуття, що аж переповнюють тебе. Ми провели цей час з дітками настільки чудово, от я зараз говорю, а емоції досі плещуть. Психологи спрацювали на 100%. Так само дружина навіть боялася, але зараз все чудово».

Наталя Заболотна переконана, що результат від послуги соціальної адаптації не змусить на себе довго чекати.

«Я щиро переконана, що ми робимо це недаремно. Наші ветерани почуватимуться потрібними та цінними у своїй громаді, своєму середовищі, своїй країні.  Це один із перших, але таких важливих кроків до відновлення, як фізичного, так і морального». – підкреслила посадовиця.

Також Наталя Заболотна додала, що досвідом впровадження послуги вже поділилися із регіональними координаторами з ментального здоров‘я в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров‘я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.