Вінницька обласна військова адміністрація в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, спільно з відділом психічного здоров’я й психосоціальної підтримки Міжнародної організації з міграції  (МОМ)  реалізує проект «Соціально-психологічна реадаптація ветеранів та постраждалих від війни категорій населення».

У червні на базі Вінницького обласного навчально-методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму відбулися тренінги на тему: «Зміцнення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки фахівців», орієнтовані на надання закладами культури і мистецтв області психосоціальних послуг та підтримки категоріям відвідувачів, які постраждали від війни.

До участі у тренінгах було залучено 63 працівника галузі з бібліотечних, клубних, музейних і мистецьких закладів з 56 громад області.

Діяльність закладів культури відіграє важливу роль у покращенні ментального здоров'я громадян, створюючи простір для відпочинку, розваг і самоосвіти, саморозвитку та самопізнання. Це допомагає знизити рівень стресу і тривоги.

Відвідування музеїв, театрів, концертів і виставок сприяє отриманню нових вражень та натхнення. Культурні заходи допомагають соціалізації, формують почуття спільності та належності, що особливо важливо для тих, хто відчуває самотність, ізоляцію чи перебуває у стані напруги.

Участь у творчих заняттях, таких як майстер-класи або гуртки, сприяє розвитку когнітивних здібностей і покращенню настрою.

Таким чином, заклади культури та мистецтв є невід'ємною частиною комплексної підтримки ментального здоров'я суспільства.

«Наша мета - забезпечити інформацією та інструментами для розуміння психічного здоров'я й психосоціальної підтримки, попередження і подолання професійного й емоційного вигорання, а також підготувати фахівців до надання послуг і підтримки населення, яке постраждало від війни,  – підкреслила регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Вінницькій області Олена Бессараба.

Під час тренінгів учасники мали змогу актуалізувати знання з тем психосоціальної підтримки, професійного вигорання та спілкування й взаємодії з ветеранами й членами їх родин.