Як повідомила Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна, соціальна послуга спрямована на допомогу випускникам інтернатних закладів у адаптації до життя в суспільстві, особливо тим, хто має інвалідність.

За словами посадовиці, відтепер ця послуга доступна в Обласному центрі комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, що знаходиться у Крищинцях.

Для цього зробили ремонт одноповерхового будинку, у якому тепер зʼявились 3 квартири з власними кухнями та ванними кімнатами. Він розрахований на 8 людей. 

Фінансування ремонтних робіт здійснено за кошти обласного бюджету у сумі 3,5 млн грн.

«Сьогодні поспілкувалася з 2 дівчатами, які будуть проживати в одній із квартир. Оля та Людмила, як і інші клієнти закладу, вміють готувати їжу, займаються городництвом, вміють користуватися банкоматом, із соціальним працівником відвідують Тульчин», - зазначила Наталя Заболотна.

Крім того, дівчата мають хобі, вишивають бісером картини і з захопленням про це розповідають.

Працівники Центру розвивають у них фінансову грамотність та сприяють працевлаштуванню, аби надалі вони стали ще більш самостійними, змогли жити повноцінним життям та нести за нього відповідальність. 

«У цьому і полягає уся мета послуги. Це величезне досягнення у соціальній сфері Вінниччини. Ті, люди, які будуть жити у будинку, який ми підготували спеціально для надання послуги підтриманого проживання, пройшли багато закладів, але це не давало їм такого розвитку, який вони отримають тут», - зауважила Перша заступниця Начальника ОВА.

Сьогодні система соціальних послуг повертається до людини. І цей заклад має стати проміжним етапом у подальшій їхній адаптації у суспільстві, а не навпаки ізолювати їх від нього. 

«Я сподіваюся, що згодом послуга підтриманого проживання з‘явиться у всіх громадах. Ми маємо усвідомити – підтримане проживання – єдина можливість залишитись людині з інвалідністю в соціумі, серед людей у своїй громаді. Ця послуга – порятунок для батьків, які виховують дитину з інвалідністю і з жахом думають про майбутнє своєї дитини, коли їх, батьків, не стане. Покладаюся на фаховість персоналу центру, саме вони будуть супроводжувати людей на шляху до соціальної адаптації».- підсумувала посадовиця.