Послугу з підтриманого проживання отримують 10 повнолітніх молодих людей  з порушеннями у розумовому розвитку.

Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна відвідала будинок підтриманого проживання у м. Вінниці.

«Познайомилася із Владом, Ігорем, Сашком та Василем. Вони знаходяться тут вже 4 роки. До повномасштабного вторгнення були цілодобово, зараз приходять вдень, - зазначає Наталя Заболотна. - За цей час хлопці стали справжньою командою: разом прибирають у будинку, складають список покупок, ходять за продуктами до крамниці, а потім разом готують і дегустують. В меню мають борщ, деруни, оладки. А ще займаються власною справою – виготовленням сухофруктів та пастили. За вторговані гроші купують собі смаколики або ж квитки до кінотеатру».

Це дуже важливий крок до соціалізації осіб з порушеннями у розумовому розвитку та зрештою, це - отримання навичок самостійного проживання. До того ж вони вже стали наставниками для дітей підліткового віку, які також отримують на базі будинку послугу транзитного підтриманого проживання.

Реалізовує надання цієї послуги Відокремлений підрозділ ГО «Справа Кольпінга в Україні» «Родина Кольпінга» м. Вінниця з 2020 року.

Посадовиця зауважила, що на жаль, фінансування надання цієї послуги в період повномасштабного вторгнення було ускладнено.

«На одній із зустрічей в Києві мала можливість презентувати цей наш досвід ВООЗ. І я дякую їм за підтримку й розвиток таких вкрай необхідних соціальних послуг.З липня організація підписала договір про співпрацю з Всесвітньою організацією охорони здоров’я на суму 25 286 євро на реалізацію проєкту до лютого 2025 року. Це дозволить  працювати далі із послугою та є важливим компонентом профілактики потрапляння до інтернатних закладів»,- підсумувала Наталя Заболотна.