31 серпня на території парку «Вишенський» відбувся 7-й Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України».

Забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України» – щорічна патріотична традиція вшанування пам’яті воїнів, які загинули під час російсько-української війни. Захід приурочений до 29 серпня – Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

У заході взяла участь народна депутатка України, голова Комітету Верховної Ради з питань молоді і спорту Ірина Борзова, заступник Начальника ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTО) Андрій Кавунець, начальник управління спорту та рухової активності Департаменту гуманітарної політики ОВА Наталя Токар.

Звертаючись до присутніх Ірина Борзова, привітала учасників забігу, підкресливши важливість таких заходів для вшанування пам’яті Захисників, які віддали своє життя за Україну.

“Багато молодих людей, спортсменів з початком повномасштабного вторгнення пішли захищати кожного з нас, територіальну цілісність та незалежність України. Сьогодні я біжу разом з вами за Героя, якого знала особисто, Антона Сіваша. З початком повномасштабної збройної агресії він пішов захищати Україну. Брав участь в обороні Києва, потім пішов у розвідку. 7 серпня 2023 року Антон загинув, захищаючи Україну. Вічна пам’ять та слава усім Захисникам України, які віддали своє життя за найцінніше - за українське життя, за Україну! Слава Україні!”- зазначила Ірина Борзова.

Розповідаючи про зміст та значення заходу, Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна зазначила, що кожен учасник забігу, пробіг обрану ним дистанцію, 2,5 або 10 кілометрів, із закріпленим на футболці ім'ям людини, яка віддала життя в боротьбі за вільну Україну.

"Сьогодні бігли і маленькі, і дорослі, чоловіки та жінки, рідні, друзі, колеги наших полеглих захисників та захисниць. Памʼятаємо кожного та кожну! Працюємо, здобуваємо перемогу заради тих, хто віддав своє життя за Україну!"- зауважила посадовиця.

У свою чергу, Андрій Кавунець підкреслив, що кількість заходів для вшанування пам'яті Захисників постійно зростає, але, на жаль, з кожним днем війни зростає і число Героїв, яких ми вшановуємо під час цих заходів.

“Сьогоднішній забіг відбувається по всій Україні, у всіх областях, великих і маленьких містах, а також за кордоном. Ми маємо постійно, щоденною своєю працею демонструвати свою шану, пам’ять та підтримку Захисникам та їхнім родинам. Тому шануймо пам’ять наших Захисників! Слава Україні!" - наголосив Андрій Кавунець.

Забіг проходив одночасно у різних куточках України та світу, що стало черговим нагадуванням про трагедію та неймовірний дух нашого героїчного народу.

Наприкінці забігу учасники отримали пам'ятні подарунки.

Захід відбувся за сприяння обласної військової адміністрації, Департаменту гуманітарної політики ОВА, Відділення Національного Олімпійського комітету України Вінницької області та партнерів.