За участі Першої леді Олени Зеленської відбулась робоча зустріч «Стійкість одного - стійкість мільйонів» з регіональними командами, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?».

Наш регіон представляли заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» у Вінницькій області Олена Бессараба та консультанти з громад Вінницької області, що займаються впровадженням Всеукраїнської програми ментального здоровʼя "Ти як?" на місцях.

Формувати маршрути для користувачів та надавачів послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП) стане завданням для Консультантів Програми, які нещодавно підсилили регіональні команди.

Як зазначають у Координаційному центрі КМУ, мета розгортання саме у громадах - зробити так, аби зміни, запущені на національному та регіональному рівні, зрештою «заземлились», повноцінно проросли на місцях. Щоб за допомогою не треба було їхати, щоб вона була у рідному місті, районі, на сусідній вулиці.

Консультанти, серед яких управлінці медичної та соціальної сфер, психологи та психотерапевти, керівники проєктів неурядового сектору, вчителі, лікарі запрацювали в 122 територіальних громадах у 20 областях України.

Олена Зеленська приділила окрему увагу суто українській методиці, яку вже вдалося напрацювати в межах впровадження Програми «Ти як?».

«Вона полягає в тому, щоб рухатися не від діагнозу, а від стану людини. Тобто почати допомагати людині якомога раніше, доки її травматичний досвід не виріс у розлад. Це значить, що подолання проблеми може починатися навіть не в кабінеті психолога чи психотерапевта, а вже в розмові із сімейним лікарем чи з консультантом у Центрі життєстійкості», – зазначила перша леді.

Підходи до впровадження Програми на всіх рівнях держави, практичне втілення в регіонах отримало позитивний відгук з боку ВООЗ World Health Organization (WHO), що продовжує надавати експертну та технічну підтримку для розбудови ефективної системи координації в Україні, для того щоб послуги із ПЗПСП були якісними і доступними.

Експерт штаб-квартири ВООЗ, співголова глобальної Референтної групи із ПЗПСП в умовах надзвичайної ситуації міжвідомчого постійного комітету ООН Фамі Ханна наголосив на новаторстві та своєчасності «Ти як?» в Україні.

Як розпізнати потребу у послузі та знайти відповідь на рівні громади розповіла керівниця Координаційний центр КМУ Оксана Збітнєва.

Також під час зустрічі йшлося про точки входу до системи психосоціальної підтримки у різних сферах діяльності. Зокрема, у медичній сфері - це сімейний лікар, який пройшов навчання за програмою ВООЗ mhGAP та може розрадити у питаннях, пов’язаних із ментальним здоров’ям, а у разі потреби – скерувати до вузького фахівця. Всього 1 059 закладів «первинки» безоплатно надають послугу з ментального здоров’я. Майже 100 тис. медичних працівників пройшли відповідне навчання. Вже понад понад 257,5 тис. українців отримали таку послугу на первинному рівні медичної допомоги.

Тримачем психосоціальної послуги у громаді є Центри життєстійкості, яких станом на сьогодні налічується 162 (до кінця року планується 200). Всього 350 тис. послуг надано відвідувачам Центрів життєстійкості з моменту їх розгортання.

Послуги з ментального здоровʼя у секторі освіти – це не лише про шкільного психолога, навченого та компетентного, але і про залучених батьків та піклувальників, підготовлених вчителів та соціальних педагогів. Всього 209 тис. педагогічних працівників пройшли спеціальне навчання, щоб вміти розпізнати «червоні прапорці» у зміні стану школярів і надати базову підтримку.

Роботодавці як ще одна точка входу, адже створена послуга з піклування про ментальне здоровʼя на робочому місці, культура піклування про нього як частина корпоративної етики можуть зробити багато роботи за фахівців інших ланок. 739 роботодавців вже запровадили політику з підтримки ментального здоров’я на робочому місці за сприяння територіальних органів Державної служби України з питань праці.

В громадах точки входу в систему вже проростають, кожну окремо розібрали на зустрічі. І як виявилося, багато з них навіть не розглядалися раніше як складова ментального здоровʼя. Зокрема, простором відновлення може бути та ж бібліотека чи музична школа, будь-які гуртки, де люди можуть активувати творчий потенціал. У фізичній активності, співах, танцях, груповій роботі – величезний додатковий ресурс для психоемоційного відновлення людини, що підтверджується дослідженнями. Зокрема, доведено, що фізична активність у півтора рази ефективніша за антидепресанти у боротьбі з легкою та помірною депресією.

Перша леді відзначила успішне запозичення найкращих закордонних практик із надання підтримки в питаннях ментального здоров’я, але водночас – також унікальність української ситуації.

«Хоч хороших методик багато і ми їх активно опановуємо, жодна не може відповісти одразу на всі наші виклики. Бо жодна з прогресивних країн не переживає того, що переживаємо ми. І команда програми зрозуміла: увібравши все найкраще зі світу, програма має бути унікальною, українською. Кожен регіон уже має свій досвід – від життя під постійними обстрілами до влаштування сотень тисяч людей, які були вимушені залишити свої домівки. Важливо, щоб вони цим досвідом обмінювалися. Колись, після перемоги, він стане безцінною частиною світового надбання. Ми станемо – вже стаємо – флагманом у порятунку ментального здоров’я в умовах війни. І, сподіваюся, – ще й флагманом у посттравматичному зростанні. А для цього передусім треба допомогти тим, хто поряд. Це й робимо», – сказала дружина Президента.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я з ініціативи першої леді Олени Зеленської здійснює Координаційний центр КМУ за експертної підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я World Health Organization (WHO).

Психоедукаційна кампанія «Ти як?» втілюється за підтримки проєкту USAID Ukraine «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація "Пакт".