Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна провела робочу зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Румунії в Україні Александру Віктором Мікулою.

Наш регіон також відвідали Генеральний консул Румунії у м.Чернівці Ірина-Лоредана Стенкулеску та дипломатичний радник Посольства Румунії в Україні Офелія Джура.

Під час зустрічі були присутні й заступник Начальника ОВА Сергій Здітовецький та директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОВА Ігор Цехановський.

Присутні обговорили актуальні питання щодо розвитку партнерських відносин у різних сферах діяльності. 

Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна подякувала народу та Уряду Румунії за тверду підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також надану допомогу нашій державі у боротьбі з ворогом.

«Румунія – країна-сусід, яка не словом, а ділом підтверджує свою підтримку і прихильність до України з перших днів повномасштабного вторгнення. Окрім цього, тривалість співпраці з Ясським повітом сягає вже 18 років. Лише цього літа наші партнери прийняли на відпочинок дві групи дітей захисників та захисниць». – зазначила Наталя Заболотна.

Посадовиця додала, що 11 липня 2024 року Україна та Румунія уклали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки. Учора ж Парламент остаточно схвалив передання Україні ЗРК Patriot.

«Румунія стала єдиною країною із західних сусідів України, яка не стала запроваджувати заборонні заходи для українського агроекспорту та блокаду морських шляхів. Оскільки Вінниччина – це один із провідних аграрних регіонів, ми щиро цінуємо цей вчинок». – підкреслила Наталя Заболотна.

Під час зустрічі Перша заступниця Начальника ОВА презентувала представникам делегації потенціал Вінницької області. Зокрема, йшлося про соціальну та медичну галузі, розвиток бізнесу.

У свою чергу, Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула зауважив, що співпраця з Вінниччиною є важливою для Румунії.

 «Всі проєкти, над якими працюємо разом з Києвом, ми намагаємося розвивати і на регіональному рівні. Шукаємо можливості для взаємодії у політичному, економічному, та культурному напрямках. Вінниччина вже ефективно співпрацює з Ясським повітом. Якщо є бажання розширити співпрацю з регіонами Румунії, то ми можемо допомогти налагодити зв'язки». – зазначив Александру Віктор Мікула.

Також Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні окреслив зацікавленість у посиленні комунікації між університетами наших країн, які готують управлінців, аби адаптувати їх діяльність до євроінтеграційних процесів.

Румунія готова ділитися досвідом вступу і перших років членства в ЄС.

«Це справді буде корисним для України». – відзначила Наталя Заболотна.

Іще один можливий напрямок – розбудова реабілітації, як в частині оновлення медичного обладнання, так і обміну досвідом.

Пан Посол закликав працювати максимально задля повернення усіх українців додому. Румунські партнери високо цінують таку політику.

Зазначимо, що в рамках візиту до нашого регіону представники обласної влади та дипломати поклали квіти до пам’ятного знаку Небесній Сотні та загиблим Героям російсько-української війни, аби вшанувати пам’ять тих, хто віддав життя в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.