«Сьогодні відбулася дуже цікава та змістовна зустріч із засновниками Фундації Фолковіско та Фундації Костюшко, Марчіном Піотровським і Мареком Скулімовським. Обидві організації мають гуманітарне спрямування та допомагають Україні з перших днів повномасштабного вторгнення», - розповіла Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна.

Окрім цього, організації також займаються і культурно-просвітницьким напрямком. Під час зустрічі учасники обговорили спільні майбутні проєкти в сфері культури, зокрема реставрації історичних та культурних памʼяток, діджиталізації українських музеїв, бібліотек та архівів, підтримки культурних інституцій. Варто зазначити, що Фундація Костюшка підтримала декілька вінницьких інституцій.

Іще один цікавий проєкт – проведення тренінгів для українських психологів та соціальних працівників у Польщі. Проводять їх ізраїльські тренери, які мають унікальний досвід, як фахівці, які працюють у воєнних реаліях.

Наталя Заболотна зауважила, що вже 600 наших спеціалістів пройшли такі тренінги. Вони працювали з постраждалими декілька днів тому у Львові після ранкового обстрілу центру міста російським ворогом.

До того ж, обговорили можливість відновлення та відпочинку наступного року дітей, чиї батьки загинули на фронті. Йдеться як про маленьких дітей з матусями, так і про підлітків. Зокрема, для підлітків є чудова можливість потрапити у табір з вивченням англійської мови. Фундація залучає викладачів зі Сполучених Штатів Америки.

«У свою чергу ми розповіли про підтримку польської спільноти на Вінниччині, про сприяння у популяризації культури Польщі та вивчення польської мови, як серед представників національної меншини, так і населення загалом. Ми щиро вдячні за ініційовану зустріч, увагу до Вінниччини та її мешканців, всебічну допомогу для України! Сподіваюся, що усі обговорені нами ідеї будуть реалізовані уже згодом», – резюмувала посадовиця.