Учасники програми «Власна справа» вже створили 38 тис. нових робочих місць. І цифра ця постійно зростає. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час заходу, присвяченого другій річниці грантової програми «Власна справа».

Очільник Уряду відзначив, що два роки тому український бізнес переживав один із найкритичніших моментів повномасштабної війни з росією.

«Улітку 2022 року ми побачили перші ознаки адаптації економіки до воєнних шоків. Опитування бізнесу продемонстрували позитивні очікування на майбутнє.

Тому ми вирішили розробити новий дієвий інструмент підтримки підприємців — програму безповоротних грантів. Це стало основою комплексної програми «єРобота» та програми «Власна справа», — сказав Денис Шмигаль.

Створення робочих місць, за словами Прем’єр-міністра, є ключовою умовою надання грантів. Окрім цього, держава ставила ще дві цілі.

Перша — дати людям ресурс на реалізацію своїх бізнес-проектів та бізнес-ідей. Відкрити власну кав’ярню, перукарню, майстерню чи магазин. Або розширити вже наявні потужності, модернізуватись чи запропонувати клієнтам нові товари чи послуги.

«Держава простягнула ініціативним людям руку допомоги. Станом на зараз 19,5 тис. людей стали учасниками програми «Власна справа». Вони отримали від держави понад 4,6 млрд грн та сплатили податків на суму 2,6 млрд грн», — відзначив Глава Уряду.

Й остання мета — змінити структуру української економіки та посилити значення малого і середнього бізнесу.

«Саме він буде одним із драйверів відбудови, а потім подальшого економічного зростання України. Прагнемо довести частку малого й середнього бізнесу в доданій вартості до 75%. Для порівняння до повномасштабної війни вона складала 64 %», — зауважив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр відзначив позитивні результати — малий та середній бізнес відновлюється активніше за інші сегменти. Якщо в перший рік повномасштабної війни повноцінно працювали 57% малих і середніх підприємств, то на другий рік — уже 85%.

«З квітня 2023 року стартував ветеранський компонент програми «Власна справа». Ми розглядаємо його не лише в контексті економіки, але в контексті поваги та підтримки наших захисників, створення для них максимально сприятливого середовища», — сказав очільник Уряду.

За його словами, наразі понад тисяча ветеранів та їхніх рідних долучилися до отримання державних грантів на суму 480 млн грн. «Створено захисниками» — це вже бренд, і він набуватиме все більшої популярності.

Крім того, грантова програма «Власна справа» постійно адаптується під потреби українців. Відкрито можливість отримати безповоротні кошти для молоді до 25 років, для дружин та чоловіків загиблих воїнів, для виноробів, для підприємців, які працюють на території активних бойових дій. А також програма «Власна справа» стала частиною ініційованої Президентом Володимиром Зеленським комплексної політики «Зроблено в Україні».

«Це довгостроковий пріоритет. Він актуальний під час війни, буде актуальним у період повоєнної відбудови та в час економічного зростання», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль подякував українському бізнесу за все, що він робить для перемоги, та іноземним партнерам, завдяки яким фінансується програма «Власна справа».