Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь у слуханні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Під час слухань йшлося про поствоєнну адаптацію демобілізованих військовослужбовців до цивільного життя та їх супровід в отриманні послуг в закладах соціального захисту, охорони здоров’я, освіти та центрах надання адміністративних послуг

За словами Наталі Заболотної, у Мінветеранів вже розробили проєкт стратегії переходу від військової служби до цивільного життя.

Голова Комітету Галина Третьякова зауважила, що Міністерство у справах ветеранів має перетворитися у міністерство «майбутнього для військових», забезпечивши супровід ветеранів упродовж усього їхнього життя. Тому стратегія має бути наскрізною, включаючи максимум компонентів, серед яких:

  • Психологічна допомога та реабілітація;
  • Розвиток спорту ветеранів війни;
  • Професійна адаптація;
  • Підтримка та розвиток ветеранського підприємництва;
  • Забезпечення житлом;
  • Отримання адміністративних послуг;
  • Утвердження української національної та громадянської ідентичності;
  • Взаємодія з інститутами громадянського суспільства.

Досвідом реабілітації військових, яка поєднує в собі медичні, психологічні та соціальні складові поділилася Світлана Голодюк, директорка Вінницького обласного клінічного медичного реабілітаційного центру ветеранів війни та радіаційного захисту населення.

У свою чергу, представники громадських обʼєднань розповіли про свій досвід у постадаптації військових. Серед них Ветеран Хаб, Веста, Жіночий ветеранський рух, Асоціація підприємців-ветеранів АТО, Жінки зі сталі, Центр гуманітарних свобод, Юридична сотня.

Як зазначила Перша заступниця Начальника ОВА, за результатами слухань було сформовано наступні пропозиції до КМУ, з-поміж яких зокрема:

  1. Підтримати запровадження нової бюджетної програми Міністерства у справах ветеранів України «Надання пільгового довгострокового державного кредиту деяким категоріям ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни на придбання житла»;
  2. Забезпечити додаткове фінансування з державного бюджету для функціонування ветеранських просторів;
  3. Затвердити форму єдиної заяви для надання комплексу адміністративних послуг ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», що дозволить уніфікувати та автоматизувати процедуру подання документів.