Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна та заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець провели робочу зустріч з представниками міжнародної організації «Лікарі без кордонів».

Учасники обговорили можливі проєкти у сфері підтримки ментального здоровʼя.

Як зазначила Наталя Заболотна, у Вінниці вже працює центр «Лікарів без кордонів» з підтримки людей із посттравматичним стресовим розладом, отриманим через війну.

«Соціальні працівники та психологи працюють, аби підтримати тих, хто через бойові дії втратив дім і рідних людей. Тепер «Лікарі без кордонів» готові ділитися своїм досвідом та навчати фахівців, передавати свою експертизу в цій сфері», - зауважила посадовиця.

Зокрема, присутні обговорили можливості для співпраці у сфері підтримки ментального здоров’я і чинних військовослужбовців. За словами Першої заступниці Начальника ОВА, організація надає допомогу усім людям без виключення, як цивільним, так і військовим.

«Ми не перший рік плідно співпрацюємо. Наші партнери неодноразово надавали гуманітарну допомогу для облаштування МТП, психологічну та соціальну допомогу населенню, підсилювали діяльність мобільних клінік.  Для нас важливо мати такого надійного партнера, аби зменшити навантаження на медичну та соціальну сферу. Адже кількість населення в області значно збільшилася за рахунок ВПО», - підкреслила Наталя Заболотна.

Також посадовиця повідомила, що в області функціонують 8 Центрів життєстійкості. У 6 пілотних громадах працюють консультанти з ментального здоровʼя, які відповідають за реалізацію Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?», ініційованої першою леді Олена Зеленська в своїх громадах.

«Зараз наша команда працює над створенням плану заходів з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року. Я думаю, що наша співпраця з Лікарями без кордонів лише підсилить сферу підтримки ментального здоровʼя, дозволить акумулювати усі ресурси задля допомоги нашому населенню», - підсумувала Наталя Заболотна.