Сьогодні заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець провів робочу зустріч з представниками Міжнародної організації з міграції, керівництвом Вінницької і Тульчинської громади та керівниками трьох місць тимчасового проживання ВПО в цих громадах.

У зустрічі взяли участь керівниця Вінницького офісу МОМ Тетяна Неприцька, регіональний координатор проєкту Стефанос Геронтукос та національний фахівець з питань будівництва та ремонту Роман Попизенко. Також доєдналися заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович та заступниця Тульчинського міського голови Алла Поваляєва.

Під час зустрічі було презентовано новий проєкт з покращення житлових умов проживання вимушених переселенців, що реалізують за фінансування МОМ.

Реалізацію проєкту заплановано у місцях тимчасового проживання, що працюють на базі гуртожитків таких закладів:

  • Державний навчальний заклад Вінницьке професійно-технічне училище № 7 м. Вінниці;
  • Центр професійно-технічної освіти №1 м. Вінниці;
  • Вище професійне училище 41 у м. Тульчин.

Під час зустрічі заступник Начальника ОВА подякував представникам МОМ за черговий потужний та важливий проєкт для Вінниччини.

 «На жаль, вже йде третій рік війни… Через російську агресію вимушені переселенці не можуть повернутися до своїх рідних домівок, тому ми прагнемо забезпечити їм гідні умови для проживання тут. Важливо, щоб у колективних центрах люди почували себе захищено та перебували у комфортному середовищі». – підкреслив Андрій Кавунець.

Тетяна Неприцька та Стефанос Геронтукос розповіли про визначення потреб колективних центрів, комунікацію з фокус-групами та затверджений перелік робіт, які будуть здійснені на кожному з об’єктів.

 «Йдеться про ремонті роботи трьох типів. По-перше, забезпечення інклюзії з урахуванням потреб людей з різними видами інвалідності. По-друге, створення безпечних умов для проживання кожного мешканця. Зокрема, ми маємо на увазі й попередження потенційних проявів гендерно-зумовленого насильства. По-третє, створення просторів для спільного проведення часу». – зазначає Тетяна Неприцька.

Керівники колективних центрів прокоментували актуальні потреби щодо ремонту та специфіку виконання технічних завдань.

Проєктом передбачено значний перелік робіт, зокрема - демонтажних робіт, монтажу дверних та віконних конструкцій, опоряджувальних робіт, оновлення системи опалення, електроосвітлення, встановлення санітарного обладнання, а також пандусів, підйомників, поручнів та інших елементів доступності.

Андрій Кавунець наголосив керівництву колективних центрів на важливості забезпечення енергонезалежності закладів до початку опалювального сезону. Передусім, на наявності альтернативної генерації.

«Всі ми розуміємо, що попереду може бути складна зима. Ворог не припиняє здійснювати ударів по критичній інфраструктурі. Маємо підготуватися завчасно до можливих викликів». – акцентував заступник Начальника ОВА.

Також Андрій Кавунець запевнив присутніх, що обласна військова адміністрація готова надати всю необхідну допомогу та сприяння реалізації проєкту.