Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна та заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець взяли участь в онлайн-зустрічі мережі німецько-українських муніципальних партнерств «Внесок муніципальних партнерств у відбудову України». Зустріч відбулась за участі представників Уряду Німеччини.

Під час зустрічі посадовиця розповіла про регіональні та локальні співпраці з міжнародними партнерами, внесок муніципалітетів у відбудову України.

Наталя Заболотна зауважила, що Вінниччина поки не має офіційних партнерств з Німеччиною на регіональному рівні. Проте співпраця вже закріплена з Польщею, Румунією, Чехією та Хорватією.

«Усього 6 угод. Плідно взаємодіють і наші громади — німецьких партнерів має Ладижинська, Махнівська та Вінницька громади. Я переконана, що все лише попереду, адже досвід у реалізації спільних проєктів є. Так, упродовж 2023 року німецькі партнери з міста Ессен та особисто пан Рейнхарт Ріхтер надали у рамках програми «Теплий автобус для України» 8 автобусів та спеціальний автомобіль технічної допомоги. Автобуси передані для забезпечення потреб перевезення евакуйованих, поранених та військовим частинам. Спеціалізований ремонтний автомобіль було передано для потреб Служби місцевих автомобільних доріг та супроводу гуманітарних конвоїв». – зазначила Перша заступниця Начальника ОВА.

Наталя Заболотна також повідомила, що упродовж 2022-2023 років, в рамках програми «Покращення цивільного захисту в рамках муніципального партнерства з Україною», за фінансування GIZ місто, Вінниця отримала різну гуманітарну допомогу з Карлсруе та Мюнстера.

«Це була і підтримка енергонезалежності, і спеціалізовані автомобілі, медичне обладнання, меблі тощо. Організовували також і дитячі літні табори і стажування для молоді в містах-побратимах», - підкреслила посадовиця.

Вона також зауважила, що окрім цього, більше 30 тон допомоги надало Вінниці Міністерство закордонних справ Німеччини. Окрім генераторів, це модульні кухні, обігрівачі, намети з підігрівом та інше обладнання, яким зокрема було підсилено мережу пунктів незламності.

«Обласна військова адміністрація зі свого боку теж сприяє налагодженню міжтериторіального партнерства, піднімаючи це питання на зустрічах з Надзвичайними і Повноважними Послами, делегаціями регіонів-партнерів. У контексті повоєнної відбудови та європейської інтеграції кожне партнерство, обмін досвідом, спільні проєкти є важливими для нас. Дякую за можливість бути долученими до такої значущої міжнародної події та представлення своїх напрацювань», - резюмувала Наталя Заболотна.

Зауважимо, що мережа німецько-українських муніципальних партнерств під назвою «Внесок муніципальних партнерств у відбудову України» — це ініціатива, спрямована на співпрацю між містами та регіонами обох країн.

Її основна мета — підтримати відбудову українських громад, постраждалих від війни, шляхом обміну досвідом, ресурсами та технічною допомогою.

Завдяки такій співпраці українські муніципалітети можуть ефективніше відновлювати свої громади та створювати нові можливості для розвитку.

Дякуємо міжнародним партнерам за системну підтримку нашого регіону!