Налаштування відображення

Розмір шрифту:
Колір сайту:
Зображення

Параметри

«Стійкість одного – стійкість мільйонів».

Сьогодні у Всесвітній день ментального здоровʼя на Вінниччині підбили річні підсумки впровадження Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Захід об’єднав представників урядового та громадського сектору, громадських організацій, науковців, медиків, освітян, військових тощо.

Після вшанування пам’яті хвилиною мовчання усіх, хто загинув за свободу та незалежність Батьківщини, учасників у відеозверненні привітала перша леді України Олена Зеленська.

Під час вітального слова Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна зазначила, що турбота про ментальне здоровʼя має стати системною та послідовною. Посадовиця представила присутнім проєкт Обласного плану заходів на 2024-2026 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.

«Я сподіваюся, що він стане путівником для нас. - акцентувала Перша заступниця Начальника ОВА. - Від того, наскільки ми здатні рухатися далі – буде рухатися загалом наша країна. Ми розуміємо, що ми в марафоні, і фінішна пряма поза межами зору. Але до перемоги хочуть і повинні дійти усі. Тому завдання в кожного і кожної – робота над своїм власним здоровʼям, над своєю стресостійкістю. Хто б не говорив про нестачу матеріальних ресурсів, найцінніше, що має наша країна – це її люди. Кожен із нас відповідальний за своє власне ментальне здоров’я». - підкреслила Наталя Заболотна.

Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Вінницькій області Олена Бессараба представила учасникам результати впровадження програми в області. Зокрема розповіла про перспективи її розвитку на місцевому рівні.

«Попереду у нас ще більше роботи. Попит на ментальне здоров'я є завжди. Оскільки в нашій країні триває війна, кожен повинен вміти і знати, як впоратися зі стресовими та тривожними станами, вміти допомогти собі та іншим. Тому наші фахівці працюють щодня, надаючи послуги з психічного здоров'я усім хто цього потребує», - зауважила Олена Бессараба.

У свою чергу, регіональна координаторка з психічного здоров’я проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» у Вінницькій області Аліна Кобець ознайомила присутніх з вправами самодопомоги, зокрема із технікою усвідомленого дихання, що допомагає зменшити почуття тривоги та стресу.

Під час панельної дискусії, учасники поділились своїми особистими формулами життєстійкості. Спікери розповіли свої історії, як їм вдалося подолати важкі періоди та що надало сили рухатися далі.

«Центри життєстійкості, дні спільнодії, послуги з надання психологічної підтримки в охороні здоровʼя, освіті, спорті, культурі, соціальній сфері, кожній, в якій є людина. Вони стали ближчими до кожного та кожної. Це сотні, тисячі історій людей, формули стійкості та бажання рухатися далі. Сьогодні деякі з них ми почули у залі», - зазначила Перша заступниця Начальника ОВА.

На завершення заходу, кращі імплементатори програми ментального здоров’я на Вінниччині, отримали відзнаки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» та Вінницької обласної військової адміністрації.

«Дякую першій леді Олені Зеленській. Вона перевернула свідомість і розуміння того, наскільки важливим є ментальне здоровʼя. Дякую Координаційному центру КМУ / Mental Health UA за заданий напрямок руху, супровід та мотивацію робити зміни навколо. Дякую Олені Бессарабі за роботу в області, співпрацю з громадами. Ми повинні не пережити, не перечікувати, а знайти справедливе рішення, як перемогти. І я дякую усім, хто докладає до цього зусиль. Усім колегам, партнерам та друзям. Стійкість знаходиться в кожній людині, а разом ми неймовірна рушійна сила», - резюмувала Наталя Заболотна.