Нещодавно на Вінниччині відбувся захід «Жива книга»: відверті історії турботи про дітей», присвячений розвіюванню стереотипів та упереджень щодо послуги патронату.

Під час заходу «живі книги» - сім'ї, які виховують дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які потрапили в складні життєві обставини, ділилися своїм досвідом сімейного патронату.  

Патронатна вихователька Ганна Олександрівка Чернюк розповідає: «Ідея виховувати дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, прийшла до мене ще у 2013 році, коли моя дочка, працюючи в навчальному закладі, розповідала про статусних дітей. Тоді я вперше задумалась: чи зможу я дарувати опіку і любов тим, хто цього потребує? На той момент мої діти та онуки вже стали дорослі. І хоча я жила з ними певний час, думка про те, щоб стати патронатним вихователем, не залишала мене».

Навчання на патронатного вихователя жінка пройшла під час карантину.

«Це був особливий виклик, але я не зупинилась і продовжила рухатись до своєї мети. Перший досвід патронату був навесні 2022 року, саме на мій день народження, коли я познайомилась з юнаком Олександром. 3 цього знайомства і почався шлях патронатного вихователя». – зауважила Ганна Чернюк.

Також вона відзначила, що чоловік та власні діти, які наразі проживають закордоном, завжди підтримували її у цьому рішенні.

«За ці роки моїми вихованцями ставали діти різного віку: від дошкільнят до підлітків. У кожного з них своя унікальна історія, яка торкнулася мого серця. На сьогодні патронатне виховання стало невідʼємною частиною мого життя. Я вдячна за можливість дарувати тепло та турботу тим, хто цього потребує». – підкреслила патронатна вихователька.

Крім цього, Ганна Чернюк порадила людям, які прагнуть спробувати себе у ролі патронатного вихователя не боятися труднощів.

«Якщо ваше бажання надати сім’ю дітям йде від серця – то ви точно з усім впораєтеся». – резюмувала Ганна Чернюк.

Зазначимо, що захід «Жива книга»: відверті історії турботи про дітей» проведено обласною службою у справах дітей спільно з МБО "Партнерство "Кожній дитині" та обласним центром соціальних служб в рамках проєкту "Родина для кожної дитини: розвиток патронату". 

Довідково: Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток патронату» спрямований на забезпечення права дитини на зростання у сімейному середовищі через розвиток в територіальних громадах патронату над дитиною. Він виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Координаційним центром із розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Національною соціальною сервісною службою України, службами у справах дітей територіальних громад, обласних воєнних адміністрацій, центрами надання соціальних послуг, регіональними центрами соціальних служб, неурядовими організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Учасники заходу «Жива книга»: відверті історії турботи про дітей»